Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ruční sečení luk na Kokořínsku vrací do přírody vzácné orchideje

Ruční sečení luk na Kokořínsku vrací do přírody vzácné orchideje

Na louky a pastviny v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko se vracejí vzácné druhy rostlin. Díky několikaletému úsilí v ručním kosení luk se do několika lokalit vrátily například ohrožený druh orchideje nazvaný prstnatec májový, řekl ČTK ekolog Správy CHKO Kokořínsko Slavomír Valda.

Kosením brání ochránci přírody tomu, aby plochy zarůstaly nálety. Na louky, které se sekají výhradně ručně, se tak mohou vracet vzácné druhy rostlin. To se ale stane až po několika letech práce, trvá to nejméně čtyři roky. Podle ekologa CHKO Kokořínsko to závisí na tom, jak dlouho byla louka zanedbávána. Rákos lze sečením oslabit už po dvou letech.

Nyní sekáči pracují na loukách v přírodních rezervacích v Kokořínském dole, na mokřadních loukách v okolí Horní Liběchovky, v okolí Zakšína a Medonos. "Chceme, aby se zvýšila druhová pestrost rostlin a živočichů. Vždy, když se nějaká lokalita přestane udržovat, tak to spěje jen k chudšímu společenství," vysvětlil ekolog.
Semena, která čekala desítky let v půdě, tak mohou znovu vyklíčit. Jedná se například o tisíce květů vzácné orchideje jménem prstnatec májový, které kvetou díky úsilí ochránců na louce u Ladčina pramene v Kokořínském dole na Mělnicku. Znovu se objevil také okruštík bahenní, který roste kolem hradu Houska na Českolipsku, nebo se objevila i masožravá tučnice obecná.

Ruční sekání křovinořezy nebo malými sekačkami bez vjíždění velké techniky je podle ochránců přírody jediným možným řešením, jak louky zbavovat náletových dřevin, rákosu a trávy. Právě kvůli nim v minulosti vzácné druhy rostlin z luk vymizely. Stalo se to zejména s odchodem sudetských Němců, kteří na loukách hospodařili ručně. Louky se v minulosti přestaly udržovat a rozšířil se na nich rákos, který jiné rostliny vytěsnil.

Práce není v mnohdy těžko přístupném terénu vůbec jednoduchá, jinak než pomocí kosy nebo lehkého křovinořezu se na Kokořínsku pracovat nedá. Těžká technika by na podmáčených loukách stejně zapadla. A traktor na louky vjet nemůže také proto, že by zničil vzácné rostliny. Rok od roku více komplikuje sečení také počasí. Když prší, některé skupiny přesto sekají. "Závisí na tom, zda mají zájem trávu nasušit nebo ne. Pokud ano, musí počkat na počasí, které by sušení vyhovovalo," uvedl Valda. Všechna tráva nebo rákos se pak musí z louky vždy odnosit.

Na třech lokalitách, a to v Mladé Boleslavi Na Radouči, na Deštenských pastvinách a nedaleko Bukovce na Českolipsku, vypásají lokality stáda ovcí a koz.

Chráněná krajinná oblast Kokořínsko byla vyhlášena v roce 1976, zaujímá rozlohu 272 kilometrů čtverečních. Vzhledem ke své poloze mezi Mělníkem a Českou Lípou se nachází na území tří krajů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů