Pátek, 19. dubna 2024

Michálek ho obvinil z korupce. Teď spolu radí

Dušan Fibingr se stal poradcem ředitelky státního fondu. Bývalý šéf jej obvinil z pletich, od prosince byl na neplacené dovolené.

Michálek ho obvinil z korupce. Teď spolu radí

Poradní sbor prozatímní ředitelky Státního fondu životního prostředí Radky Bučilové se od srpna rozrostl o jedno jméno. Novým členem se stal Dušan Fibingr - muž, jenž podle tvrzení bývalého šéfa fondu Libora Michálka sehrál klíčovou roli v údajné korupční aféře exministra životního prostředí Pavla Drobila.

Fibingr byl do konce července na neplacené dovolené, kam jej v polovině loňského prosince poslal Drobil předtím, než sám rezignoval. Než se objevily Michálkovy nahrávky a obvinění, že ODS se snaží SFŽP využít jako svou "dojnou krávu", byl na fondu Fibingr jeho prvním náměstkem. Tím, že teď oficiálně skončil jako náměstek a nastoupil mezi poradce, sice klesl v hierarchii úřadu, zato bude opět dostávat měsíční plat.

Kolik však bude mít po osmi měsících mzdového půstu peněz, nechtěl říct: "Obraťte se na fond. Obecně mohu říct, že mám méně než vedoucí odborů," řekl HN někdejší majitel firmy Renards, jež se věnuje čerpání peněz z Bruselu.

Jako jeho sok

A s čím bude Bučilové pomáhat? "Mám se zabývat výlučně metodickými věcmi, které je třeba zlepšit. Aktuální úkoly spočívají v řešení připomínek Evropské komise k funkčnosti operačního programu," vysvětlil Fibingr, co bude jeho novou náplní práce.

Paradoxní je, že se dostal po půl roce na stejnou pozici jako muž, který jeho slibně rozjetou úřednickou kariéru zabrzdil - poradcem ředitelky Bučilové je totiž i Libor Michálek. Ten si ovšem už veřejně postěžoval, že vlastně nedostává žádné úkoly, na nichž by mohl pracovat. Jeho mzda se podle informací HN pohybuje kolem 25 tisíc korun hrubého měsíčně.

Mluvčí státního fondu Lenka Brandtová vysvětlila Fibingerův přestup celkem prostě: "K tomuto kroku došlo na základě dohody obou stran, které považují setrvání pana Fibingra na pracovním volnu bez náhrady mzdy za neudržitelné."

Dodala, že jde o řešení do doby, než policie ukončí vyšetřování, které v souvislosti s Michálkovými obviněními odstartovala.

Neuzavřené vyšetřování

Zatím padlo první obvinění - včera vyšlo najevo, že Drobilův někdejší poradce Martin Knetig je podezřelý z nepřímého úplatkářství kvůli výběru banky, jež by se starala o miliardy, z nichž fond přerozděluje dotace.

Navíc pražští žalobci vyšetřují i to, zda se ve fondu v době, kdy jej řídil právě Fibingr s Michálkem, nemanipulovalo se zakázkami. "Byl jsem na policii podat vysvětlení několikrát. Žádné zprávy o vývoji ale nemám," řekl HN Fibingr.

Podle Michálka se Drobil, Fibingr a Knetig snažili ovlivňovat státní zakázky tak, aby z nich mohla ODS odčerpat potají peníze. Všichni to odmítli, Fibingr už na exředitele podal trestní oznámení, Drobil se na to chystá.

Mám se zabývat metodickými věcmi, které je třeba zlepšit. Spočívají v řešení připomínek Evropské komise k funkčnosti operačního programu.
Dušan Fibinger, poradce prozatímní ředitelky SFŽP


Co dělají aktéři případu

Libor Michálek

Prosinec 2010
Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí (SFŽP) tajně nahrál své rozhovory s exministrem Drobilem, jeho poradcem Knetigem i svým náměstkem Fibingrem. Poté je obvinil, že se snažili manipulovat veřejné zakázky a vysávat státní peníze ve prospěch ODS.

Nyní
Pracuje jako řadový poradce ve fondu, prezentuje se také jako odborník na korupci.


Pavel Drobil

Prosinec 2010
Jako ministr životního prostředí na nahrávce Michálkovi řekl, ať jde buď na policii, nebo ať ji zničí. Protože však jeho poradce Knetig před Michálkem hovořil o úplatcích a machinacích, loni v prosinci rezignoval na post ve vládě.

Nyní
Zůstal řadovým poslancem a místopředsedou ODS. Na Michálka chystá trestní oznámení. Policie jeho vyšetřování odložila, ale nejvyšší státní zástupce nařídil odklad přezkoumat.


Martin Knetig

Prosinec 2010
Bývalý Drobilův poradce na nahrávkách hovoří o tom, že musí sehnat peníze na další exministrovu kariéru, že je třeba přihrát zakázku na poradenství předem vybrané firmě. Byl to přitom on, kdo Michálka na SFŽP přivedl.

Nyní
Jakmile kauza vyšla najevo, Knetig se ztratil, nekomunikuje ani s novináři, ani s bývalými kolegy. Policie jej obvinila z nepřímého úplatkářství.


Dušan Fibingr

Prosinec 2010
Dělal Michálkovi na SFŽP prvního náměstka, ale postupně spolu přestali komunikovat. Michálek obvinil Fibingra, že na fondu působil jako hlavní spojka ODS, aby do strany vyváděl peníze, například ze zakázky na výběr banky, která bude spravovat miliardy, jež fond rozděluje. Fibingra poslal Drobil ještě jako ministr na nucenou neplacenou dovolenou.

Nyní
Od srpna se stal poradcem prozatímní ředitelky SFŽP Radky Bučilové. Policie proti němu zatím žádná obvinění nevznesla.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů