Pátek, 19. dubna 2024

Ztrátová Veolia odchází z 37 zemí. Z Česka však ne

Česká republika patří mezi osm nejlepších trhů společnosti. Firma doplácí na špatné investice svého bývalého šéfa Henriho Proglia.

Ztrátová Veolia odchází z 37 zemí. Z Česka však ne

Nemusíme být všude, řekl na prezentaci pololetních výsledků ztrátové společnosti poskytující komunální služby Veolia Environnement její generální ředitel Antoine Frérot. Během dvou let hodlá firma opustit 37 zemí ze 77, v nichž je nyní přítomna. "Máme 18 měsíců na to, učinit firmu menší, ale rentabilnější," dodal Frérot.

Za první pololetí letošního roku skončila firma ve ztrátě 67,2 milionu eur, oproti zisku 374,2 milionu za stejné období o rok dříve. Už dříve také oznámila, že ji tíží 800 milionů v odpisech majetku, a musí se tak některých aktiv rychle zbavit.

Pro největšího distributora vody na světě se navíc stává neudržitelným zůstávat ve všech zemích. Podle studie finanční skupiny Citi dosahují roční náklady spojené s přítomností v jedné zemi k 7 až 15 milionům eur. Restrukturalizací by tak mohla Veolia ušetřit až 300 milionů eur.

Frérot by chtěl v roce 2013 dosáhnout zisku 150 milionů eur.

"Odhad je nejspíš příliš optimistický vzhledem k tomu, že se jedná o jednorázové operace. Navíc společnost podcenila vysokou rizikovost některých kontraktů v segmentu životního prostředí," vyplývá však ze studie francouzské banky BNP Paribas.

Veolia zatím neupřesnila, které země hodlá opustit. Mluvčí Veolia Environnement Marie-Claire Camusová však uvedla, že společnost v žádném případě neodejde z českého trhu. "Česká republika patří mezi osm nejlepších trhů naší společnosti," řekla Camusová HN.

A restrukturalizace by se neměla týkat žádného z těchto osmi nejlepších trhů. Dohromady totiž vytvářejí 80 procent tržeb společnosti.

Veolia se chce zbavit zejména nepovedených investic svého bývalého šéfa, nynějšího šéfa společnosti EDF, Henriho Proglia. Ten koupil například pobočku firmy Dalkia ve Spojených státech, jejíž hodnota se za čtyři roky snížila o 250 milionů eur. Mezi další nepovedené investice patří spalovny v Itálii a na Sicílii, na které Veolia stále nemůže dostat povolení. Veolia opustí i námořní služby v USA a některé své obchody v jižní Evropě.

Hned po svém nástupu koncem loňského roku zrušil ředitel Frérot provozování městské dopravy v Maroku a vyvážení odpadků v Egyptě. Přesto se za první pololetí letošního roku dostala Veolia do již zmíněné ztráty. Obrat Veolie se zvýšil o 15,5 procenta na 16,3 miliardy eur, zatímco operační zisk klesl o 7,2 procenta.

Nejvíce firma ztrácí v USA, západní Evropě a na Blízkém východě. Veolia si stěžuje, že je v západní Evropě a USA pod tlakem na snížení cen vody a odvozu odpadů. To však neobstojí ve srovnání s výsledky největšího konkurenta Veolie - francouzské firmy Suez, která ohlásila růst obratu za stejné období o 11,8 procenta a provozního zisku o 26,6 procenta.

Akcie Veolie reagovaly na výsledky poklesem o 6,6 procenta. Od počátku roku se dokonce snížila hodnota akcií firmy o 38,5 procenta.

"Akcie se dostaly nejníže od roku 2009. Zatím bych je však nedoporučoval ke koupi, zůstávají stále příliš drahé," uvedl analytik finanční skupiny Erste Stephan Lingnau.


Letošní ztráta

67,2
milionu činila ztráta za letošní první pololetí. O rok dříve činil zisk 374,2 milionu eur.

Veolia v Česku
V České republice Veolia vlastní společnost Veolia Voda, která zajišťuje výrobu a distribuci pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod. Další firmou v ČR je Veolia Transport, která provozuje linkovou autobusovou dopravu. Ročně společnost přepraví 100 milionů cestujících.

AUTOR: Kateřina Vaidišová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů