Pátek, 29. března 2024

Na burzu vstupuje nováček. Solární firma E4U chce lákat na dividendu

Na burzu vstupuje nováček. Solární firma E4U chce lákat na dividendu

Pražská burza se tento měsíc dočká nového přírůstku. Vstoupí na ni akciová společnost E4U, která podniká v oboru obnovitelných zdrojů energie. Od 25. srpna se její akcie začnou obchodovat v systému KOBOS a stanou se součástí indexu PX Glob.

"Jsem rád, že se touto emisí ukončuje debata, jestli si na burzu v Praze může přijít pro kapitál menší nebo střední firma. Může!" řekl generální ředitel pražské burzy Petr Koblic.

Na nový titul čeká Praha od loňského října, kdy byly na trh uvedeny akcie sázkové kanceláře Fortuna.

Velikostí své emise bude E4U patřit mezi nejmenší na pražské burze. To je také podle Petra Koblice hlavní důvod, proč nebude umístěna do likvidnějšího obchodního systému SPAD. Případné zařazení do systému SPAD bude podle Koblice záležet na zájmu obchodníků.

Majitelé E4U odprodávají investorům celkem 49 procent všech vydaných akcií - celkem 1,17 milionu cenných papírů. Zájemci zaplatí za jednu akcii 80 korun, polovinu nabízených akcií již investoři skoupili.

Podle analytika Komerční banky Josefa Němého budou akcie E4U kvůli nízké tržní kapitalizaci atraktivní spíše pro menší investory. "Nabízí vysokou dividendu a česká vláda nyní uvažuje o zrušení 15procentní daně z dividend od roku 2013," uvedl. Stejný názor má i Petr Koblic. "Zajímavé na této emisi je, že přestože je malá, tak je to vlastně dividendový titul. Spíše mi připomíná dluhopis než akcii. Nečekáme proto nějaké gigantické objemy obchodů, nečekáme ani, že by byl titul příliš volatilní, což je myslím dobře," řekl.

Podle majitelů firmy by akcie E4U měly svým držitelům přinášet dlouhodobě stabilní dividendový výnos kolem 6-8 procent.

"Již teď má společnost nerozdělený zisk ve výši přes 30 milionů korun, takže má na výplatu dividendy na tři roky dopředu," řekl Jan Procházka, ředitel pražské pobočky společnosti Cyrrus, která E4U s emisí pomáhala.

První dividendu ve výši 5,60 koruny na akcii chce společnost vyplatit již v září. Novinkou je, že ji bude vyplácet bezhotovostně prostřednictvím Centrálního depozitáře cenných papírů.

Vzhledem k povaze byznysu, ve kterém společnost působí, je podle odborníků největším rizikem pro její akcie státní regulace alternativních zdrojů energie.

E4U nyní prostřednictvím své dceřiné firmy Sanergie provozuje dva solární parky na jižní Moravě, v Ratíškovicích a Dubňanech, o výkonu 4,4 megawattu. K jejím budoucím projektům patří například solární teplárny, bioplynové elektrárny či solární elektrárny na Slovensku.

Výstavbu bude mít na starosti firma Barx Energy, od níž pak hotové projekty odkoupí E4U. Akcionáři tak budou investovat pouze do dokončených projektů a nebudou se podílet na riskantním financování jejich stavby.


Dividenda

5,60
Koruny na akcii - tuto dividendu chce firma E4U vyplatit akcionářům již letos v září.

AUTOR: Petr Kain
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů