Sobota, 20. dubna 2024

Vystupte na nejvyšší horu Německa

Vystupte na nejvyšší horu Německa

Majestátná Zugspitze je s výškou 2962 metrů nejvyšší horou Německa. Vrchol leží v alpském masivu Wetterstein a je hraniční horou mezi Německem a Rakouskem. Podobně jako tedy Sněžka mezi Českem a Polskem. Svůj název Zugspitze dostala podle častého výskytu lavin na její severní straně podle německého výrazu Lavinenzüge. Zugspitze je opravdu krásnou horou s větším počtem vedlejších vrcholů a také s nespočtem zajímavých skalních útvarů. Hlavní horninou, kterou je totiž tvořena je poddajný vápenec.

Se svojí téměř třítisícovou výškou od pradávna Zugspitze lákala lidi k výstupu. Prvovýstup byl dlouhou dobu až do roku 2006 připisován poručíku Josefu Nausovi, který měl na jejím vrcholu stanout v roce 1820. Podle poznatků odborníků z DAV, však museli lidé stanout na vrcholu už mnohem dříve - pravděpodobně v druhé polovině 18. století. Toto tvrzení se opírá o nález historické mapy z doby kolem roku 1770, na níž je zachycena výstupová cesta údolím Reintal až na vrchol. A možná i ještě dříve, ale o tom už nikde záznamy vedené nejsou.

Zugspitze je samozřejmě turisticky přístupná a návštěvníci mají hned několik možností jak se na ní dostat nebo si i částečně ulehčit cestu. Velmi zajímavou možností pro pohodlnější turisty můžou být i lanovky nebo ozubnicová železnice. Na vrchol totiž vedou hned tři lanovky: Eibseeseilbahn (délka 4,45 km, převýšení 1950 m, dolní stanice u Eibsee), Tiroler Zugspitzbahn (délka 3,6 km, převýšení 1725 m, dolní stanice v rakouském Ehrwaldu) a Gletscherbahn (u níž se nám délku nepodařilo zjistit, ale dosahuje převýšení 360 m, dolní stanice Restaurant Sonn Alpin na Zugspitzplatt). K dolní stanici lanovky Gletsherbahn vede z Garmisch-Partenkirchenu ozubnicová železnice Bayerische Zugspitzbahn (délka 19 km, převýšení 1883 m, závěrečných 4,8 km vede v tunelu).

Další možností jak vylézt na Zugspitze je samozřejmě pěšky po svých. Stejně jako u lanovky vedou pěší turistické trasy ze tří směrů: nejatraktivnější je severní trasa údolím Höllental a po zajištěné cestě Höllentalsteig, ze západu z rakouské strany se vrcholu dosáhne po zajištěné cestě Zugspitz-Westweg a nejsnažší je příchod od východu od horské chaty Knorrhütte. Ať už se rozhodnete jakkoliv výlet na Zugspitze je opravdu nezapomenutelným zážitkem a rozhodně stojí za to!

ZDROJ: www.bavorsko.ikn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů