Čtvrtek, 28. března 2024

Objevujte Nový prales na nově otevřené naučné stezce. Zahraniční dobrovolníci ji pokřtili regionálním pivem

Objevujte Nový prales na nově otevřené naučné stezce. Zahraniční dobrovolníci ji pokřtili regionálním pivem

Liberec - Nový prales pod Ještědem není nepřístupná rezervace, vydat se sem můžete kdykoliv a objevovat jeho krásy díky nové česko-německé naučné stezce. Stezka na Ještědském hřebeni má osm zastavení, měří půl kilometru a spojuje modrou turistickou značku se zeleně značenou stezkou Karolíny Světlé.

Naučná stezka vám ukáže nejzajímavější místa Nového pralesa a provede vás nejstarším prostorem, kde už je přeměna ze smrkové monokultury na pestrý les velmi dobře vidět, říká mluvčí o.s. Čmelák Martin Benda: "Na panelech se ve dvou jazycích dozvíte kompletní informace o projektu Nového pralesa, jak prales vzniká - jaký byl původní stav, o co se snažíme a jak by měl les vypadat v budoucnu. Určitě se nebudete nudit, připravena je řada zajímavostí např. o lesích a jejich ekosystémech nebo o historii regionu."

Dozvíte se například, že souvislejší osídlení Podještědí vzniklo ve 13. století. Lidé se tu živili převážně zemědělstvím, káceli a vypalovali lesy a také těžili vápenec (bylo tu více než 40 lomů). Prohlédnete si zbytky jednoho z nejvýše položených domů osady Padouchov, kde se dost možná odehrával děj románu Karolíny Světlé "Lamač a jeho dcera". Největší část naučné stezky se ale věnuje lesům a pralesům. Vysvětlíme vám, proč není vhodné sázet les jen ze samých smrků, a že zvířata, pokud se přemnoží, lesu neprospívají. Loupají totiž kůru ze starých stromů a okusují listy a pupeny těch mladých.

Naučná stezka vznikla v rámci česko-německého projektu "Natura 2000 bez hranic", který je financován Evropským fondem pro regionální rozvoj. Nový prales dnes tvoří šest pozemků o celkové rozloze 35 hektarů. Cílem je tyto plochy postupně propojit v jediný, druhově pestrý a ekologicky plnohodnotný les, kde vedle sebe budou růst staleté stromy i tisíce mladých semenáčků. Rozvoj Nového pralesa může podpořit ve veřejné sbírce každý, například koupí dárkového certifikátu. Tato sbírka je pro úspěch projektu klíčová.

Patrony nové naučné stezky se stali zahraniční dobrovolníci, kteří v Novém pralese strávili tři týdny na workcampu a pomáhali tu stavět oplocenky, tedy ochranu nově vysazených stromků. Místo klasického šampaňského jsme si vybrali české regionální pivo Konrád, vysvětluje s úsměvem jedna z patronek Mayra z Mexika a dodává: "U nás, v Mexiku, vypadají lesy úplně jinak, takže vidět Nový prales je pro mě naprosto nový zážitek. Jsem moc ráda, že mohu být u otevření naučné stezky, která popisuje život a krásy smíšeného lesa." Po přestřižení stuhy, stezku symbolicky pokřtila Mariya z Ukrajiny společně s Michalem z Polska.


Kontakt:
Tiskový mluvčí o. s. Čmelák: Mgr. Martin Benda, 777 749 335, martin.benda@cmelak.cz
Odborné informace o projektu: Jiří Antl, Dis., 777 647 557, jiri.antl@cmelak.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů