Pátek, 29. března 2024

K Evropské noci pro netopýry bude letos v Česku přes 40 akcí

K Evropské noci pro netopýry bude letos v Česku přes 40 akcí

Prohlédnout si z blízka různé druhy netopýrů, seznámit se s dosavadními poznatky o jejich životě a ochranou mohou v srpnu a září návštěvníci Evropských nocí pro netopýry. V Česku se chystají na více než 40 místech, na jihu Čech bude na Šelmberku, v Českém Krumlově, ve strakonické knihovně, u českobudějovických Vrbenských rybníků a tradičně v Chýnovských jeskyních. Zájem o ně každoročně roste, dočtou se zájemci na webových stránkách České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON).

Největší zájem je každoročně o výpravy za netopýry do Chýnovských jeskyní na Táborsku. K evropské osvětové akci se tam připojí 23. září. Národní kulturní památka je největším zimovištěm netopýra řasnatého v Česku a možná i v Evropě, běžně tam zimuje množství jedinců netopýra vodního a každoročně tam přezimuje několik netopýrů ušatých. V posledních letech tam vědci při sčítání zaznamenali zvyšování stavů netopýra velkého. Objevují se tam i netopýři večerní, nepravidelně tam zimují netopýři černí. Při zimování zde byl přistižen zatím jediný netopýr Brandtův a v okolí jeskyně v létě poletují netopýři velkoušší.

Na hradě Šelmberku u Mladé Vožice na Táborsku akci pořádá 27. srpna ve spolupráci s ČESON Blatské muzeum v Soběslavi. Zájemci se budou moci zúčastnit od 20:00 odchytu netopýrů do sítí a jejich sledování ultrazvukovými detektory, seznámí se také s ochočenými handicapovanými netopýry a vyslechnou si přednášku s promítáním. V českokrumlovském Ekocentru Šípek akci pořádají 15. září, účastníci tam vyjdou za netopýry na procházku do parku k Vltavě. Ze strakonické knihovny je budou hledat s detektorem o den později u rybníka Blaťák. V Českých Budějovicích budou moci zájemci o přírodu sledovat různé druhy netopýrů u Vrbenských rybníků 17. září.

Monitoring netopýrů byl v Česku zahájen před více než 40 lety, zpočátku jen v 15 modelových lokalitách, nyní experti sledují přes 500 podzemních zimovišť. Na 380 nejvýznamnějších je asi 200.000 exemplářů. Díky oteplování klimatu i změnám charakteru zemědělské výroby se počty většiny druhů netopýrů v posledních letech v Česku zvyšují. Nyní zde žije asi 25 druhů netopýrů, všechny jsou zákonem chráněné.

Zimoviště, do kterých se stěhují asi od konce října, opouštějí podle počasí zhruba začátkem března. V jeskyni postupně upadají do stavu hibernace, při které se snižuje jejich tělesná teplota a zpomalují všechny životní procesy. Tak přečkávají nepříznivé zimní měsíce. Na cestách mezi zimním a letním stanovištěm dokážou tito savci - letouni urazit desítky až stovky kilometrů. V posledních letech však přicházejí kvůli opravám a zateplování budov o své úkryty.

Jaroslava Mikešová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů