Pátek, 29. března 2024

Ministři: V Brdech by měla být CHKO ještě před odchodem armády

Ministři: V Brdech by měla být CHKO ještě před odchodem armády

V Brdech by mělo být vyhlášeno chráněné území ještě předtím, než armáda újezd opustí. Po dnešním jednání se starosty v Jincích na Příbramsku to řekl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) by byla nejvhodnější formou ochrany chráněná krajinná oblast. Toto území by mělo být podle současných představ ministerstva větší, než je nynější plocha újezdu, a zahrnovat i vedlejší přírodní rezervace.

Ministerstvo obrany na jaře oznámilo, že plánuje málo využívaný prostor Brd opustit do roku 2015. Zůstat by tam měla pouze dělostřelecká posádka. Starostům se to příliš nelíbí, obávají se zničení přírody a zdrojů pitné vody i toho, že se v Brdech začne překotně stavět.

Vondra dnes zástupce obcí ujistil, že je třeba oblast po odchodu vojáků ochránit před drancováním. "Myslím, že budeme chtít zvolit cestu, kdy bychom ten příslušný stupeň (ochrany) vyhlásili - zase je to otázkou dvou až tří let - ještě dříve, než fakticky armáda úplně ten vojenský újezd opustí," řekl novinářům.

Chalupa zdůraznil, že je potřeba zajistit, aby se území Brd nestalo předmětem nekontrolovaného urbanismu, ale bylo od počátku dobře spravováno. "My jsme se domluvili s panem ministrem Vondrou, že chceme, aby tyto činnosti běžely paralelně - aby v souvislosti s rušením vojenského újezdu už rovnou probíhaly přípravy na vyhlášení příslušného stupně ochrany," poznamenal.

Chalupův úřad v současnosti zastává názor, že nejvhodnější formou ochrany by bylo vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Brdy. "Už jsme zahájili první úvahy a debaty nad hranicemi tohoto území, kdy by to území bylo větší, než je sám vojenský újezd, třeba proto, že by zahrnovalo i vedlejší přírodní rezervace a reagovalo na to, že v oblasti jsou už dnes evropsky významné lokality," nastínil Chalupa.

Standardní proces vyhlašování CHKO trvá podle ministra zhruba dva až tři roky, a to v případě, kdy to je bezproblémové. "My teď máme ten čas o něco delší, zatím to vypadá pozitivně, ale já nechci předjímat ten proces a doufám, že to proběhne všechno zdárně," dodal.

Dokud ale nebude nalezena shoda se starosty, nejsou podle něj úvahy o jakémkoliv stupni ochrany možné. Chalupa v této souvislosti upozornil, že některé ochranné podmínky CHKO mohou zasáhnout do života obcí. Na území CHKO například není možné tábořit nebo v zimě solit vozovky.

Vondra ujistil, že ochodu armády bude předcházet podrobný pyrotechnický průzkum celé oblasti. Na jeho základě pak bude proveden povrchový sběr a zabezpečení všech důležitých oblastí tak, aby byl pohyb v újezdu bezpečný. Důkladnou sanací některých částí by ale mohla být narušena vzácná flóra, uvažuje se proto o tom, že by někde zůstal současný stav zachován a platil by tam zákaz vstupu.

Ministerstvo chce zrušením brdského újezdu ušetřit. V současnosti podle Vondry využívá pouze deset procent jeho plochy. Ostatní újezdy dostaly přednost, protože jsou "vševojskové", zatímco v Brdech může cvičit jen dělostřelectvo a částečně letectvo. "To je pro dnešní dobu málo," dodal.

Příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD), který plánovaný odchod armády z Brd dlouhodobě kritizuje, Vondru vyzval, ať zveřejní analýzu, která předcházela rozhodnutí opustit Brdy. Vondra to odmítl. "Základní závěry jsem předložil, starosta Příbrami mi také nepředkládá podrobné analýzy, kde zdůvodňuje rozhodnutí, které jsou v pravomoci města Příbram," namítl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů