Pátek, 19. dubna 2024

Toxický odpad z Česka vyvolal konflikt s Poláky

Poláci vrátili do Česka nelegálně uskladněný kal..

Toxický odpad z Česka vyvolal konflikt s Poláky

Z páchnoucích ropných odpadů ze zkrachovalé ostravské chemičky Ostramo se stal mezinárodní problém. Nedávno řešili nelegální skladování odpadů z Ostrama polští inspektoři - celkem 338 tun jich v nepovoleném skladu objevili v městečku Sosnovec.

Tamní úřady zahájily správní řízení s firmou Simul Trust z Vratimova, která tam materiál vyvezla. Simul se postihu vyhnul tím, že odpad vrátil do Česka. "Teď už je zase zpátky v Polsku, máme novou skládku," popisuje šachy s ropnými kaly majitel firmy Jiří Paškuj. "Ovšem v našem areálu ve Vratimově dál leží šest tisíc tun, které není jak a kam odvézt," dodává.

Jedna z největších státních zakázek na likvidaci starých ekologických škod se komplikuje. Soutěž na likvidaci lagun Ostrama za 2,6 miliardy korun před několika lety vyhrálo sdružení Čistá Ostrava v čele s Geosan Group. Ta je častým výhercem státních zakázek na odstraňování velkých ekologických škod v Česku a jedním ze tří uchazečů ve stamiliardovém ekotendru. Na jaře se však rozešla se svým partnerem - společností Baltom. Právě ta kaly z Ostrama na základě vlastní patentované technologie těžila, míchala na palivo pro cementárny a elektrárny a snažila se je prodávat.

Z celkem 120 tisíc tun takto vyrobeného paliva se zatím podařilo spálit - a to výhradně v Polsku - pouhých 40 tisíc tun. Zbytek se kupí na skládkách.

Roztržka s Baltomem situaci dál komplikuje. Geosan vypověděl Baltomu smlouvu kvůli údajnému porušování podmínek. Baltom zase tvrdí, že mu Geosan nezaplatil asi sto milionů korun za odvedenou práci - přestože peníze od státu v plné výši inkasoval. Spor rozhodne arbitráž. Jenže kaly se teď hromadí u obchodních partnerů Baltomu, kteří také nedostali zaplaceno. "Nemám zaplacené daně, dlužím řidičům," popisuje Paškuj. Na řadu firem, jež se na sanaci podílely, to má podle něj likvidační dopady.

Problém má i další rozměr. Kvůli dvěma nelegálním skladům v Ostravě a okolí zahájila Česká inspekce životního prostředí správní řízení. Udělila už - zatím nepravomocně - první, půlmilionovou pokutu.

Geosan si zatím sehnal nového partnera, s ním se ale nedaří udat ani tak málo z odtěženého materiálu, kolik prodal v Polsku Baltom. Páchnoucí masa se tak kupí uprostřed Ostravy. Podle informací HN nyní Geosan vyjednává se skupinou Lafarge, která zvažuje pálení kalů z Ostravy v cementárně v Čížkovicích. Těžbu Geosan nemůže zastavit, hrozí, že by nestihl už jednou posunutý termín na dokončení sanace. Navíc má další problém s nefunkční linkou na likvidaci kontaminovaných zemin, kvůli níž žádá stát o navýšení ceny za celou zakázku o 631 milionů korun.

Geosan Group a jeho zakázky

14,2 miliardy korun
Takovou hodnotu mají zakázky na likvidaci ekologických škod, které získala od státu firma Geosan Group. Je to víc než polovina z celkových 25,8 miliardy, které stát zaplatil
za desítku projektů.

4 z 10 státních zakázek
Geosan Group získala 4 z 10 největších státních zakázek na odstranění ekologických škod v Česku.

3,9 miliardy korun
je cena zakázky na odstranění odpadních lagun v Ostravě v režii Geosanu. Projekt má tři roky zpoždění, provází ho řada problémů a Geosan nyní žádá, aby mu stát zaplatil o dalších 631 milionů víc.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů