Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pistácie pravá - řečík (Pistacia vera)

Oblíbená pochoutka obsahuje i mnoho zdraví prospěšných látek.

Pistácie pravá - řečík (Pistacia vera)

Pistácie patří do čeledi anacardiaceae. Je to peckovice a botanicky je příbuzná s oříšky kešu, broskvemi a mangem. Existuje několik desítek druhů pistácií, ale pouze pistacia vera poskytuje jedlé ořechy pro komerční využití. Oříšky stromu pistacia vera byly známy v Persii pod názvem pisteh - odtud je také odvozen název, který dnes plody tohoto stromu nesou.

Nejkvalitnější pistáciové oříšky pocházejí z Řecka (ostrov Egina u Athén) a z Iránu. Z historických pramenů se můžeme dozvědět, že stromy rodící pistácie mají velmi dlouhou historii, ale byly tak vzácné, že si konzumaci jejich plodů mohli dovolit pouze příslušníci královské rodiny a bohatí. Traduje se, že královna ze Sáby měla ve zvyku své královské hosty uctít pistáciemi. V osmdesátých letech minulého století byly pistácie americkými obchodníky dovezeny do Spojených států, především pro americké občany pocházejících ze Středního východu. Zhruba o padesát let později se pistácie staly oblíbenou pochoutkou, kterou bylo možnost dostat i v prodejních automatech. Od dvacátých let tohoto století se pistácie postupně staly v Iránu populárním pěstitelským stromem, který farmáři neustále zušlechťují, aby zvýšili jeho výnosy.

Pistácie rostou na stromech (vysokých 6 až 9 m) v trsech podobajících se trsům vinné révy a jsou obaleny vnější slupkou a skořápkou. Když pistácie dozrávají, slupka zčervená, skořápka přirozeným způsobem praská a pistácie jsou připraveny na sběr. Skořápka pistácií se tedy otvírá v době, kdy jsou pistácie ještě na stromech. Pokud skořápka nepraskne, může být otevřena uměle, buď ručně nebo za pomoci strojů.

Za příznivých podmínek rodí pistáciový strom plody obvykle po dobu čtyřiceti let s tím, že se každoročně střídá dobrá úroda s úrodou menší. Existuje několik typů iránských pistácií. Tři nejběžnější typy Jumbo, Round a Long se obvykle prodávají ve velikostech 18-20, 20-22, 22-24, 24-26, 26-28 a 28-30. Velikostí se rozumí počet jader na 1 unci.

Hlavními producenty pistácií jsou Irán (43%), Spojené státy (26,5% - oblast Sacramenta a San Joaquín Valley v Kalifonii), Turecko (19,5%), Sýrie (8,5%), Řecko (1,5%) a Itálie (1%). Menší množství je produkováno také v Libanonu, Tunisku a Austrálii.

Pistácie jsou vynikajícím zdrojem, mnoha výživných látek, včetně draslíku, fosforu, vápníku, bílkovin, vitamínů, minerálů a aminokyselin nezbytných pro udržení si dobrého zdraví.

Ačkoliv obsahují ořechy průměrně dvakrát více tuku než produkty živočišné výroby, jedná se o tuk odlišného typu. Pistácie totiž mají mnohem větší obsah tuků nenasycených. Kromě toho obsahují nezanedbatelné množství vitamínu E a stravitelné vlákniny, které mohou pomoci ke snižování hladiny cholesterolu a jsou často spojovány se snížením rizika rakoviny střev.

ZDROJ: www.crohn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů