Pátek, 29. března 2024

Speleologové zpřístupní Jezerní dóm v jeskyni Na Turoldu

Speleologové zpřístupní Jezerní dóm v jeskyni Na Turoldu

Správa jeskyně Na Turoldu v Mikulově zpřístupní od příštího pondělí jednu z jejich největších atrakcí - Jezerní dóm. Jde o nejníže položenou část jeskyně, v níž je jezírko se smaragdově zbarvenou vodou. Již loni byla oficiálně zpřístupněna, ale jen na pouhý měsíc. Pak musel být dóm kvůli spodní vodě, která tuto podzemní síň zaplavila, uzavřen, řekl dnes ČTK vedoucí správy Jiří Kolařík.

Speleologové se léta připravovali na zpřístupnění Jezerního dómu. V hlubokém podzemí vytvořili složité schodiště, aby do něj mohli turisté pohodlně sestoupit. Pod hladinou jezera umístili podvodní světla. Počítalo se s tím, že z dómu vznikne nová chodba do dalších prostor jeskyně tak, aby v ní vznikl turistický okruh.

Vše zhatila podzemní voda, která loni po zpřístupnění dómu vystoupila na svoji rekordní úroveň - výšku bezmála devíti metrů, čímž byl překonán i rekord z roku 1951. Speleologům nezbylo nic jiného než čekat, až voda opadne, což se stalo nyní.

Hladina ustoupila a nad jezerem se již obnažila první vyhlídková plošina. "Musíme doufat, že voda půjde ještě dolů a umožní nám pracovat na zamýšlených projektech," dodal Kolařík.

Z Jezerního dómu vede nyní úzká chodbička do sousední Bílé síně. Je tak těsná, že ji lze zdolat jen po čtyřech. Po jejím rozšíření by turisté prošli nejen Bílou, ale i Kruhovou a Krystalickou síní. Novou atrakcí jeskyně by se stal průchod tektonickou poruchou - úzkou prasklinou dlouhou 18 metrů. Nová trasa vyústí v Balvanitém dómu v horní části jeskyně.

Jeskyni Na Turoldu navštíví ročně na 30.000 turistů.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů