Čtvrtek, 28. března 2024

Shellu se podařilo utěsnit hlavní průnik ropy do Severního moře

Shellu se podařilo utěsnit hlavní průnik ropy do Severního moře

Britsko-nizozemskému ropnému koncernu Royal Dutch Shell se podařilo utěsnit hlavní místo úniku ropy z potrubí v Severním moři. Zůstává však ještě vedlejší, menší místo úniku, které se ale na potrubí nachází v těžko dosažitelném místě a jeho uzavření bude technicky mnohem náročnější. Touto prasklinou ale do moře unikají jen dva barely ropy denně. Oznámila to dnes společnost Shell v Londýně.

"Společnost utěsnila hlavní únikové místo na potrubí vedoucím od těžební plošiny Gannet Alpha," řekl podle agentury AP technický ředitel evropské sekce pro průzkum a produkci Glen Cayley.

"Zbývající malé místo, kudy ropa ještě uniká, je v nešikovné poloze, nedá se k němu jen tak dostat. Naše potápěčské týmy potřebují čas, aby zjistily přesně, kde k úniku dochází," dodal.

Koncern v uplynulých dnech kritizovali nejen ochránci přírody, ale i britské ministerstvo pro energetiku za množství ropy, která od středy unikla do moře, a především za to, že Shell o úniku neinformoval včas a i poté se snažil množství uniklé ropy spíše bagatelizovat.

Organizace Greenpeace dnes Shell znovu kritizovala za nedostatečně operativní informování veřejnosti. "Zpráva, že existuje ještě druhé místo úniku na potrubí z plošiny Gannet Alpha, jen zvyšuje naše obavy z toho, jak firma k celé věci přistupuje," řekla mluvčí organizace Vicky Wyattová.

Cayley dnes prohlásil, že koncern "hluboce lituje" úniku a z něj vyplývajícího znečištění přírody, a že učiní vše nezbytné k rychlému odstranění ropné skvrny z hladiny moře.

Odborníci i vláda se shodují, že nynější únik o celkovém objemu asi 54.600 galonů ropy je malý ve srovnání s ekologickou katastrofou, kterou loni způsobil únik z vrtu BP v Mexickém zálivu - tam do moře vyteklo celkem 206 milionů galonů ropy. Přesto je nynější únik v Severním moři největší za poslední desetiletí a čtyřnásobně přesahuje všechny úniky v regionu za rok 2009, připomíná AP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů