Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Tomáš Chalupa navštívil Karlovarský kraj

Ministr Tomáš Chalupa navštívil Karlovarský kraj

Ministr Tomáš Chalupa se během své cesty po Karlovarském kraji seznámil s projekty na likvidaci přemnoženého bolševníku, s možnostmi na vyčištění nádrže Skalka od sinic i s chodem zmodernizované čistírny odpadních vod v Karlových Varech.

V rámci Operačního fondu Životní prostředí probíhají v Mariánských Lázních dva projekty, které se zaměřují na boj s bolševníkem velkolepým. Třetí projekt, který je ve fázi příprav, by měl řešit omezení výskytu bolševníku na území celého kraje. Na projekt, který by měl pomoci omezit výskyt této rostliny v povodí Kosího potoka, je vyčleněna dotace 7 124 627 Kč. Na druhý realizovaný projekt v povodí Huťského potoka a říčky Tiché na ploše 14 ha je určena dotace ve výši 840 736 Kč. Oba projekty by měly být dokončeny v roce 2013.

Ministr také jednal spolu se zástupci Povodí Ohře také o problematice sinic, které už od 60. let znečišťují nádrž Skalka u Chebu. Na vině je znečištění z bavorské i české části povodí. Nejvhodnějším řešením by mohlo být vybudování kanalizací zakončených čistírnou odpadních vod v obcích povodí Ohře. Také je třeba zajistit vhodné složení rybí obsádky. K čištění nádrže může přispět i ochrana půdy před vodní a větrnou erozí, např. pěstování víceletých pícnin jako je jetel nebo vojtěška na erozně nejohroženějších pozemcích.

Další zastávkou se stala čistírna odpadních vod Karlovy Vary, která byla vybudována díky projektu "Karlovy Vary - regionální vodohospodářský projekt". V rámci projektu za skoro 11 milionů eur došlo k modernizaci a dostavbě některých čistíren odpadních vod a k rekonstrukci a rozšíření kanalizačních sítí. Navzdory připomínkám, které vznesla Evropská komise k zadávacímu řízení projektu, se České republice podařilo definitivně vyjednat, že dotace nebude zkrácena.

Ministr Tomáš Chalupa si také prohlédl unikátní technologické zařízení na zpracování hnědého uhlí v kombinátu Vřesová, kde jsou díky moderním technologiím výrazně sníženy emise SO2. V blízkosti obce Vřesové leží také skládka tuhých komunálních a průmyslových odpadů, která má celkovou kapacitou 1,5 mil. tun. Její součástí je kogenerační jednotka o výkonu 130 kW, která využívá skládkový plyn. Vyrobená elektrická energie je dodávána do sítě.

Posledním bodem návštěvy bylo setkání se starosty obcí Karlovarského kraje na Městském úřadě v Sokolově a diskuze na téma Zelená úsporám.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů