Úterý, 19. března 2024

Zástupci obnovitelných zdrojů kritizují nový zákon o energii

Zástupci obnovitelných zdrojů kritizují nový zákon o energii

Odborné asociace výrobců energie z obnovitelných zdrojů odmítají současnou podobu návrhu zákona o podporovaných zdrojích energie, který je před druhým čtením v Poslanecké sněmovně. Podle nich významně omezuje provoz a rozvoj obnovitelných zdrojů v tuzemsku a chtějí do zákona zanést několik pozměňovacích návrhů. Na setkání s novináři to dnes uvedl Štěpán Chalupa z České společnosti pro větrnou energii.

Podle vlády má zákon nastavit dlouhodobě stabilní a udržitelné podmínky podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů s co nejmenšími dopady na ceny energie pro konečné spotřebitele. Je spojen s Národním akčním plánem pro obnovitelné zdroje, který stanovuje roční limity pro jejich rozvoj. Tuzemské obnovitelné zdroje se na základě tohoto plánu mají rozvíjet jen do té míry, která dovolí státu v roce 2020 vyrábět 13 procent energie z těchto zdrojů, jak se ČR zavázala v rámci EU.

Limity na obnovitelné zdroje zástupci tohoto sektoru odmítají s tím, že brání rozvoji nových projektů. "Zákon jde na ruku velkým energetickým hráčům... Likviduje transparentní tržní prostředí pro malé a střední podniky v energetice," uvedla dnes asociace.

Zástupcům sektoru obnovitelných zdrojů vadí, že návrh zákona obsahuje několik ustanovení, která mohou vést k problémům na trhu se zelenou energií. Nejasné jsou podle nich například podmínky výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a stanovení výkupních cen.

Tvrdí také, že návrh zákona špatně nastavuje podmínky pro výrobu elektřiny a tepla z biomasy. Počítá například se zrušením podpory spoluspalování uhlí s biomasou v roce 2015. To však podle exministra životního prostředí a poradce výrobců energie z obnovitelných zdrojů Martina Bursíka může vést k nedostatku zbytkové lesní biomasy a jejímu zdražení pro domácnosti na vytápění.

"Navrhujeme, aby podpora spoluspalování biomasy byla nastavena pouze pro využívání účelově pěstované biomasy," uvedl Bursík. Podle něj nyní probíhá boj o přízeň poslanců mezi zástupci sektoru obnovitelných zdrojů a velkými energetickými firmami. "Máme již podporu některých poslanců," dodal Bursík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů