Pátek, 19. dubna 2024

Ostrava chce rozšířit zeleň na území města

Ostrava chce rozšířit zeleň na území města

Ostravská radnice plánuje výrazně rozšířit zelené plochy na území města. Připravila proto výsadbu nových stromů, keřů a jejich obnovu. Například chce mít stromy kolem Ruské ulice v průmyslových Vítkovicích. Náklady na všechny projekty by se mohly pohybovat od 80 do 100 milionů korun. Město chce většinu peněz získat z evropských fondů. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci magistrátu.

"Projekty počítají s novými pásy zeleně kolem hlavních cest," uvedl primátorův náměstek Dalibor Madej (ODS). Ruskou ulici má olemovat 260 stromů, zejména javory a platany. Některé budou ve velkých květináčích.
Výsadba a obnova zeleně se má týkat všech velkých obvodů. Půjde zhruba o 130 hektarů. Město chce upravit také soukromé pozemky, proto plánuje jejich výkupy. "Chceme se zaměřit na městské pozemky, ale budeme jednat i se soukromými vlastníky," konstatoval Madej.

Magistrát požádá o evropské peníze prostřednictvím projektů ještě v letošním roce. Pokud se mu podaří finance získat, práce na výsadbě zeleně by měly začít v příštím roce. Obyvatelé města by se mohli dočkat zelenějších ulic do roku 2014.

Moravskoslezskou metropoli dlouhodobě trápí špatné ovzduší. Zejména v zimě je ve městě často vyhlašována smogová situace a limity znečištění jsou v některých oblastech značně překračovány.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů