Čtvrtek, 28. března 2024

Sádrokartonové desky z ekologické suroviny

Základní surovinou, ze které se vyrábí všechny typy sádrokartonových desek Knauf, je sádra jako nezávadný, ekologicky i biologicky dokonalý stavební materiál.

Sádrokartonové desky z ekologické suroviny

Získává se kalcinací tzv. energosádrovce, který vzniká v rámci procesu odsíření elektrárny Počerady. Tento proces významně přispívá k ochraně životního prostředí.

Principem ekologické výroby je skutečnost, že jednou získaná surovina v podobě těženého vápence se vrací do stavebnictví jako finální produkt. Celý proces je založen na spolupráci firmy Knauf a ČEZ, která vznikla v roce 1993.

Při spalování hnědého uhlí vznikají kysličníky síry, které byly dříve vypouštěny do ovzduší. Po roce 1990 se však přistoupilo k odsiřování. Za pomocí těženého vápence jsou předem vyčištěné a odfiltrované plyny zkrápěny vápencovou suspenzí, která na sebe váže škodlivé kysličníky síry. Tím vzniká vlastní energosádrovec - neboli hemihydrát síranu vápenatého s chemickou čistotou mnohem vyšší než dříve - 97 až 98 %. Energosádrovec se v rámci technologického procesu následně suší a kalcinací vzniká výsledný produkt - sádra. Následným výrobním procesem se produkují v továrně Knauf Počerady sádrokartonové desky nejrůznějších vlastností a velikostí.

VÝROBEK S PŘIDANOU HODNOTOU

Poptávka po výrobcích s přidanou hodnotou, jako je například zvýšená kvalita nebo nadstandardní vlastnosti, rok od roku roste. Firma Knauf Praha na tento trend reaguje pružnými inovacemi. V této souvislosti také uvádí na trh novinku spadající do oblasti sádrokartonových desek - Knauf Massivbauplatte. Jak již samotný název napovídá, jedná se v prvé řadě o poměrně silnou desku rozměru 625 x 2000 mm a tloušťky 25 mm, která se bude dodávat v provedení RED, respektive RED GREEN.

Základní vlastností nové desky je právě její tloušťka 25 mm, která umožňuje zvětšit při montáži vzdálenost profilů, na něž se připevňuje, ze standardních 625 mm na 1000 mm. To v rámci celkového rozpočtu konstrukce představuje významnou úsporu v nákladech (až 40 %) na použití profilů. Další předností je jednodušší montáž a kratší pracovní časy. U celé řady konstrukcí je možné nyní nahradit dva obvykle používané pláště (desky) pouze jedním - Massivbauplatte. Tím zpracovatel opět významně ušetří čas i náklady při samotné montáži (až 40 %) i při dalších zakončovacích nebo souvisejících pracích, jako je například začištění, dořezy apod. Hmotnost desky Massivbauplatte rozměru 625 x 2000 x 25 mm odpovídá hmotnosti dosud používané desky 1250 x 2000 x 12,5 mm. Předností nové desky je v tomto případě šířka 625 mm, protože usnadňuje manipulaci jak při dopravě, tak při montáži. Na rozdíl od zavedeného standardu desek tl. 12,5 mm se desky Massivbauplatte montují u příček naležato, neboť j ejich síla, respektive tuhost, snižuje riziko vzniku trhlin v podélných nepodložených spárách. Řezané spáry jsou v jednotlivých řadách přesazeny. Ostatní zásady montáže jsou shodné s běžnými příčkami. Maximální výšky příček jsou při vzdálenosti profilů 1000 mm do 5 m.

ŘADA VARIANT VYUŽITÍ

Nové desky Massivbauplatte najdou díky svým vlastnostem upotřebení u klasických příček, ale mohou se stát také zajímavou variantou pro opláštění šachet. Až dosud se zde obvykle používaly tři desky tloušťky 15 mm pro 90 minut požární odolnosti, ale nyní lze opláštění šachty vytvořit ze dvou desek Massivbauplatte (2 x 25 mm). Desky se dají rovněž použít na konstrukce různých průchodových traktů a únikových chodeb, například u administrativních budov nebo obchodních center apod., kde je vyžadována robustnost příčky, požární odolnost 90 minut a rychlost montáže. V tomto případě však je nutné použít standardní vzdálenost profilů - to znamená 625 mm.

Mezi další varianty použití Massivbauplatte patří konstrukce sociálních zařízení (ve variantě Knauf GREEN), mezibytové stěny (díky jejich robustnosti, tuhosti a zvukové neprůzvučnosti). Zajímavou alternativou jsou podkrovní místnosti, v nichž robustnost desek pozitivně působí na tepelně technické parametry prostoru (tepelná setrvačnost, akustické a izolační schopnost i vysoká odolnost proti prasklinám). Pro doplnění: laboratorní vážená vzduchová neprůzvučnost stěny W355 s dvojitými profily je 58 dB.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů