Pátek, 19. dubna 2024

Ozonová díra se opět zvětšuje

Podle prvního letgošního Antarctic Ozone Bulletinu od World Meteorological Organization se nad Antarktidou znovu objevují náznaky ztenčování ozonové vrstvy. Teplotní podmínky a polární stratosférické oblaky, které ovlivňují rozsah ozonové díry, ukazují, že letošní ztráta ozonu budu v porovnání s jinými sezónami nadprůměrná.

Ozonová díra se opět zvětšuje

WMO vydala první bulletin antarktického ozonu pro rok 2011.

Takzvaná ozonová díra nad Antarktidou je každoročně se opakující jev na přelomu zimy a jara na jižní polokouli. Způsobují ji nízké teploty a vysoké koncentrace látek, které způsobují rozpad molekul ozonu ve vysokých výškách. Mezinárodní úmluvy sice vedou k omezování vypouštění takovýchto látek do ovzduší, na ozon ale dnes působí látky vypuštěné i před několika desetiletími. Mají totiž velmi dlouhou dobu setrvání v atmosféře (lifetime).

Během poloviny srpna byl rozsah ozonové díry srovnatelný se stavem v minulých letech. Předpokládá se ale, že s přesouváním slunce směrem k jihu začne rychlost rozpadu ozonu ještě stoupat, bude ale také záležet na meteorologických podmínkách v dané oblasti.

Autor: WMO, MP, meteocentrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů