Čtvrtek, 28. března 2024

V Zásmukách chystají sanaci bývalé skládky za 50 až 100 mil.Kč

V Zásmukách chystají sanaci bývalé skládky za 50 až 100 mil.Kč

V Zásmukách na Kolínsku chtějí odstranit staré ekologické zátěže v lokalitě bývalé skládky Vlčí důl. Náklady na sanaci celého území si vyžádají 50 až 100 milionů korun. Město se prostředky pokusí získat z Evropské unie, řekl dnes ČTK hejtmanův náměstek pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD).

V katastru města se nachází bývalá skládka odpadů z výroby syntetického ethylvanilinu, který naposledy produkoval státní podnik Arovanillon Zásmuky. Tento výrobce však v roce 1996 zanikl a následní vlastníci pak již získávali majetek bývalého státního podniku bez závazků ke skládce Vlčí důl. V současnosti fenolové a ropné výluhy z opuštěné skládky volně vytékají na terén a zamořují okolní pozemky i přilehlý vodní tok.

Město bude muset nejdříve vypracovat analýzu rizik, studii proveditelnosti a projekt sanace, což si dohromady vyžádá asi 1,4 milionu korun. Prostředky na přípravné práce i vlastní sanaci chce čerpat z Operačního programu Životní prostředí. Evropská unie však pokryje jen 90 procent těchto nákladů. Proto město požádalo Středočeský kraj o příspěvek na zbývajících deset procent z krajského havarijního fondu.

Krajští zastupitelé by měli ve středu schválit desetiprocentní spolufinancování přípravných prací za 140.000 korun včetně DPH. Pokud jde o náklady na vlastní sanaci, je otázkou, kde město potřebný desetiprocentní podíl získá. Jeho výše totiž přesahuje možnosti krajského havarijního fondu, který každoročně v souladu s vodním zákonem doplňován na částku deset milionů korun. "To je na další jednání. Je to samozřejmě možné zahrnout jako samostatnou položku v rámci rozpočtu Středočeského kraje," uvedl Petera.

Míst poznamenaných z minula prohřešky vůči životnímu prostředí je ve středních Čechách řada. Bývalé vojenské prostory, průmyslové areály a skládky dodnes nesou následky nevhodného skladování nebezpečných látek či neekologické výroby. Ropnými látkami a pesticidy jsou zamořeny spodní vody. Kraj finančně přispívá obcím a městům, které se snaží o nápravu. "Máme zájem o to, aby se tato bolavá místa ve středních Čechách odstraňovala," dodal náměstek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů