Pátek, 19. dubna 2024

Sportovní firmy odstraní nebezpečné chemikálie z výroby

Sportovní firmy odstraní nebezpečné chemikálie z výroby

Přední producenti sportovního oblečení Adidas, Nike a Puma odstraní nebezpečné chemické látky ze svých výrobků, které ohrožují životní prostředí. ČTK o tom dnes informovala společnost Greenpeace. Například Adidas se zavázal, že do roku 2020 budou jeho výrobky absolutně chemicky nezávadné.

Společnosti se odhodlaly k odstranění nebezpečných látek z výroby poté, co Greenpeace na problém upozornil ve studii nazvané Špinavé prádlo. Ekologové ve výrobě 14 světoznámých oděvních firem včetně Adidasu, H&M a Abercrombie and Fitch odhalili přítomnost ethoxylátů nonylfenolů (NPE). Tyto látky jsou používány jako čistící prostředky v mnoha průmyslových procesech i při výrobě přírodních a syntetických textilií. V odpadním potrubí se rozkládají na nonylfenoly, velmi toxické substance.

Nebezpečné látky mohou proniknout do potravního řetězce a hromadit se v živém organismu, kde mohou narušit jeho plodnost, poškodit jeho reprodukční orgány a nakonec i růst. Závadné oblečení objevili ekologové v Číně a dalších asijských zemích.

"Cesta k odstranění jedů je dlouhá. Jsme rádi, že Nike, Adidas a Puma teď soutěží i spolupracují v závodě za budoucnost bez jedů, ale naprosto zásadní je, aby proměnily slova v činy a předložily konkrétní a ambiciózní implementační plán a začaly s opravdovou změnou v praxi," uvedl Jan Freidinger, vedoucí kampaně Greenpeace ČR.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů