Pátek, 19. dubna 2024

Prestižní plaketu Přírodní zahrada získalo patnáct zahrad v Jihomoravském kraji

Prestižní plaketu Přírodní zahrada získalo patnáct zahrad v Jihomoravském kraji

Ideálem přírodních zahradníků je zahrada, kde se nehnojí umělými hnojivy a nepoužívají se chemické postřiky, zato v ní mají svoje místo volně žijící živočichové, plané rostliny i lidé. Ekologický institut Veronica ocenil patnáct majitelů takových zahrad plaketou Přírodní zahrada za jejich spolupráci s přírodou.

Plakety se neudílely poprvé. Oceněných zahrad je v Jihomoravském kraji už třicet pět a přibývají další. Tentokrát plaketu získala veřejná Přírodní zahrada U Smrku v Brně-Králově Poli, známá místním lidem, klubům i školkám jako oáza klidu a zeleně uprostřed bytové zástavby. Dalších čtrnáct oceněných majitelů soukromých zahrad je z různých míst Jihomoravského kraje, od Znojmo po Boskovice.

Slavnost s předáváním plaket navštívilo padesát lidí, kteří se dověděli, jak o zahradu pečovat přírodním způsobem. Někteří se zúčastnili komentované prohlídky zahrady, jiní shlédli výstavu oceněných zahrad v Jihomoravském kraji a položili odborníkům otázky k péči o zahradu.

Ekologický institut Veronica postupně oceňuje zahrady, které s přírodou spolupracují, a buduje síť ukázkových přírodních zahrad otevřených pro veřejnost. Inspirace pochází z dolnorakouského hnutí Natur im Garten (Příroda v zahradě). V Dolním Rakousku vlastní soukromé přírodní zahrady několik tisíc lidí, jako turisté zde můžete shlédnout i desítky ukázkových zahrad, od tradičních selských zahrádek po výstaviště starých odrůd ovoce a zeleniny.

"Jihomoravské zahrady zabírají větší plochu než zdejší přírodní rezervace, pro ochranu přírody tedy mohou být významným prvkem," říká Veronika Fišerová z Ekologického institutu Veronica. "Často v nich ale místo pro přírodu není - zvláště pokud se používají herbicidy a pesticidy. O zahradu se dá ale pečovat i zcela jinak: přilákat užitečné ježky, ptáky či střevlíky, kteří hubí škůdce, založit kompost a používat ho jako kvalitní hnojivo místo kupovaného substrátu, pěstovat vedle sebe takové druhy zeleniny, které si navzájem svědčí nebo vysadit rostliny přizpůsobené na místní podmínky. Zahrada pak může být oázou života i uprostřed města, kde mnoho vzácných živočichů jinak nenachází úkryt a potravu."

Žádat o plaketu může u Ekologického institutu Veronica každý zájemce z Jihomoravského kraje, který splní několik kritérií. Na jeho zahradě ho navštíví odborný poradce a s majitelem zkonzultuje, jak o zahradu pečovat ekologicky šetrně. Další slavnostní předávání plaket pak v Brně proběhne na jaře příštího roku.

Veronika Fišerová
ekologická poradkyně
ekozemědělství a přírodní zahrady

Ekologický institut Veronica
Panská 9, 602 00 Brno
veronika.fiserova@veronica.cz
tel. 775381675

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů