Sobota, 20. dubna 2024

Co vypouští Savea či Triton, to se Středočeši možná už napříště nedozvědí

Co vypouští Savea či Triton, to se Středočeši možná už napříště nedozvědí

Pokud projde návrh ministerstva průmyslu a obchodu, přijde Středočeský kraj o data od 101 podniků ze 187 ohlašující data do Integrovaného registru znečišťovatelů v roce 2009. Z registru by zmizela například laminátovna SAVEA z Hudlic, která se umístila na první příčce celorepublikového žebříčku v emisích styrenu.

Tyto emise by nemusel hlásit ani druhý největší znečišťovatel styrenem v kraji a čtvrtý v republice - závod Polysan z Nesměřic u Zruče nad Sázavou. Kromě firem pracujících s plasty a lamináty by napříště nemusely do IRZ ohlašovat také například elektroprůmyslové podniky, veřejnost by přišla i o většinu informací o chemických látkách v odpadech. K seškrtání povinností má dojít v rámci tzv. ekoauditu české legislativy. Pracovní skupina k IRZ složená ze zástupců ministerstev, krajů, podniků a nevládníc organizací se sejde na podzim. Záměr poté dostane na stůl ke konečnému projednání vláda.

Triton (Foto: Arnika)Dalším příkladem, jak by "seškrtání" IRZ významně ovlivnilo Středočeský kraj, je chemická čistírna Triton z Rakovníka. V posledních letech si obyvatelé stěžují na tmavý kouř jdoucí z tohoto podniku. Pokud by čistírna zmizela z registru, občané by se nedozvěděli o emisích pravděpodobně karcinogenního tetrachlorethylenu, které v roce 2009 čistírna zvýšila o cca 1000 kg.

Z IRZ by zmizely i menší čistírny odpadních vod v kraji jako ČOV Příbram, Říčany, Kralupy nad Vltavou, Mělník a Vrapice. "Protože většina chemických látek končí právě v odpadních vodách, pomáhají nám malé čistírny odpadních vod rozpoznat zatíženost regionu průmyslovým znečištěním či zjistit, nakolik se čistota prostředí v regionu naopak zlepšuje," říká Ing. Jana Altunkaya, vedoucí projektu Zachovejme IRZ. V rámci tohoto projektu Arnika upozorňuje na konkrétní dopady záměru omezit IRZ pro jednotlivé kraje.

Momentálně se proti omezení IRZ postavilo více než 80 starostů a zastupitelů všech obcí ČR prostřednictvím Výzvy adresované Ministerstvu průmyslu a obchodu. Další podpisy přibývají. Arnika zveřejnila současně petici, kterou může podpořit každý občan: arnika.org/petice-neomezujte-irz

Integrovaný registr znečišťování je veřejně přístupnou databází, v níž jsou - přehledně a na jednom místě - shromážděny údaje o tom, kolik toxických látek ročně vypouští konkrétní průmyslový či zemědělský provoz do ovzduší, vody a půdy a jaké látky končí v odpadech z těchto provozů.

Za sedm let svého fungování pomohl IRZ v mnoha obcích, městech a regionech zjistit původce i rozsah znečištění. Registr poskytl řadě obcí první informace o vypouštění závažných škodlivin do životního prostředí a jejich vedení pak mohlo na základě dat v registru začít vyjednávat s průmyslovými podniky o možnostech snížení zátěže jejich okolí nebezpečnými látkami.

Pokud by byly schváleny požadavky Ministerstva průmyslu a obchodu, "zmizelo" by z registru přibližně 900 z 1520 podniků ze všech krajů ČR (dle údajů za rok 2009). Mezi nimi figurují i velcí znečišťovatelé rakovinotvornými a potenciálně rakovinotvornými látkami, mutagenními a perzistentními látkami (POPs) a podniky obtěžující zápachem okolí svých provozů.

Ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje tuto povinnost výrazně "seškrtat" v rámci tzv. ekoauditu, který se omezením environmentální legislativy snaží zvýšit konkurenceschopnost podnikatelského sektoru. Toto nešťastné řešení má však za následek spíše omezení práva veřejnosti na informace o mnoha oblastech životního prostředí a ve svém důsledku naopak snížení konkurenceschopnosti podniků v rámci Evropy, kde v řadě zemí platí přísnější normy než v České republice a k regulaci škodlivin dochází jen jinými legislativními nástroji než je IRZ.

Triton (Foto: Arnika)Savea (Foto: Arnika)

Další informace:
http://arnika.org/zachovejme-irz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů