Pátek, 19. dubna 2024

MŽP musí počítat s nižšími příjmy z evropských fondů

MŽP musí počítat s nižšími příjmy z evropských fondů

Příjmy ministerstva životního prostředí (MŽP) budou příští rok nižší o 6,7 miliardy korun, a to především kvůli krácení peněz z evropských fondů. Má jich být zhruba o polovinu méně než letos. Z celkových výdajů 10,2 miliardy korun bude pocházet z fondů EU 6,8 miliardy, část financovaná ze státního rozpočtu má činit 3,35 miliardy korun. Ve srovnání s letošním rokem tak ministerstvo ze státního rozpočtu dostane o 212,8 milionu korun méně. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva Michaela Jendeková.

Na snížení příjmů ze státního rozpočtu se podílejí prostředky na výzkum, vývoj a inovace, které se pro rok 2012 již v kapitole MŽP neobjevují (331,6 milionu korun), přešly pod ministerstvo školství. Rozpočet byl naopak zvýšen o prostředky na úhradu újmy podle zákona o ochraně přírody a krajiny ve výši 50 milionů korun, o prostředky na spolufinancování společných programů a projektů s EU ve výši 50 milionů korun a na financování výdajů spojených se zlepšením předpovědní a výstražné služby na základě usnesení vlády o Českém hydrometeorologickém ústavu ve výši 67,9 milionu korun, uvedla Jendeková.

V podstatě je tedy podle mluvčí příspěvek státu do rozpočtu úřadu nižší zhruba o 49 milionů korun v porovnání s letošním rokem. Prostředky na spolufinancování evropských projektů činí 283,4 milionu korun. Ministerstvo financí rozpočtový návrh, který předložilo ministerstvo životního prostředí, nesnížilo.
Celkové příjmy ministerstva mají letos činit 13,7 miliardy korun, výdaje 17 miliard. Rozpočet pro příští rok počítá s příjmy sedm miliard a výdaji deset miliard korun.

Zatímco výdaje na ochranu přírody a krajiny v loni schváleném rozpočtu na letošní rok dosáhly 2,6 miliardy korun, příští rok by to mělo být jen 759 milionů korun. Výdaje na technickou ochranu zřejmě meziročně spadnou ze 7,6 miliardy na 4,2 miliardy korun a zatímco letos by mělo jít do ochrany klimatu 2,9 miliardy korun, příští rok návrh počítá s 1,6 miliardy korun.

Stejně jako letos rozpočet MŽP nepočítá s financemi na zahraniční rozvojovou spolupráci. V řádu milionů předpokládá návrh snížení výdajů na platy. Škrtat by se podle návrhu rozpočtu, který má ČTK k dispozici a o kterém bude ve středu jednat vláda, mělo i ve výdajích na ochranu přírody a krajiny, ochranu klimatu a technickou ochranu životního prostředí, a to v miliardách korun.

Výdaje kryté příjmy z fondů EU mají příští rok klesnout zhruba na polovinu letošních. Podle ředitelky odboru vnějších vztahů ministerstva Ilony Chalupské je snížení prostředků krytých z fondů EU o zhruba devět miliard korun oproti návrhu MŽP obvyklá operace, kterou ministerstvo financí provádí během zpracování návrhu státního rozpočtu. Ministerstvo životního prostředí počítá s tím, že příští rok požádá o dorovnání peněz na pokrytí schválených akcí s využitím nespotřebovaných finančních prostředků z minulých let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů