Středa, 24. dubna 2024

Obří ekologický tendr se táhne již třetím rokem

Obří ekologický tendr se táhne již třetím rokem

Události kolem státní zakázky na odstranění starých ekologických škod (hodnota garancí za neodstraněné závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun):

24. listopadu 2008 - Vláda definitivně schválila podmínky zakázky na odstranění starých ekologických škod.
10. února 2009 - Do prvního kola výběrové řízení se přihlásilo šest zájemců: Geosan Group, Marius Pedersen Engineering, Karob z česko-slovenské skupiny J&T, sdružení PPF Advisory, Ecosoil Süd, AVE CZ odpadové hospodářství a Dekonta, konsorcium Deme Environmental Contractors a Dredging International, a sdružení P-D Industriegesellschaft a Stavoprogres Brno.
23. dubna 2009 - Do dalšího kola postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services (dříve Karob).
5. října 2009 - Vláda schválila ustavení devítičlenné komise, která bude hodnotit nabídky (členy odsouhlasila v srpnu 2011).
12. října 2009 - Ministerstvo financí (MF) obdrželo stanovisko ÚOHS, který vrátil do hry konsorcium PPF, když zrušil jeho vyloučení ministerstvem. Správní řízení ostatních odvolaných firem ÚOHS zastavil, jejich odvolání bylo následně zamítnuto.
6. listopadu 2009 - Poslanci přijali usnesení, ve kterém žádali vládu, aby ekotendr zastavila. MF pověřilo advokátní kanceláře zpracováním stanovisek k možnostem zákonným způsobem řízení zrušit.
3. května 2010 - Kabinet rozhodl, že ekotendr bude pokračovat.
28. června 2010 - Skupina PPF si stěžovala u ministra financí na diskriminaci a nerovné zacházení v rámci zakázky. MF diskriminaci účastníků odmítlo.
2. července 2010 - Ministerstvo na základě doporučení kvalifikační komise rozhodlo o vyloučení sdružení PPF ze soutěže.
4. srpna 2010 - Nová vláda schválila programové prohlášení, podle kterého tendr nechá doběhnout do konce a posoudí nabídky. Nezavázala se ale vybrat vítěze.
11. srpna 2010 - Skupina PPF podruhé požádala antimonopolní úřad, aby její vyloučení z ekologického tendru zrušil.
30. září 2010 - ÚOHS zakázku na sanaci škod pozastavil. Chtěl prozkoumat, zda PPF nebyla vyloučena v rozporu se zákonem.
26. října 2010 - Lidové noviny (LN) napsaly, že PPF přišla o partnera pro ekotendr. Německý Ecosoil Süd zbankrotoval. PPF jej v konsorciu nahradila dalšími společnostmi skupiny Ecosoil.
29. listopadu 2010 - Konsorcium PPF Advisory podle LN uzavřelo dohodu s americkou firmou CH2M Hill. V případě vítězství PPF v tendru by se stala subdodavatelem při sanaci škod.
21. ledna 2011 - Sdružení PPF oznámilo, že z tendru odstupuje. Společnost svůj krok zdůvodnila údajnou politizací soutěže.
10. února 2011 - ÚOHS zamítl poslední odvolání, které přezkoumával. Zamítl rozklad vyloučeného uchazeče, sdružení P-D Industriegesellschaft a Stavoprogres Brno. Obdobně úřad rozhodl již loni o podání Deme Environmental Contractors.
4. dubna 2011 - MF spustilo přerušený ekotendr, uchazečům zpřístupnilo takzvaný dataroom s aktualizovanými údaji například o znečištěných lokalitách (týká se 510 lokalit po celé ČR).
srpen 2011 - MF obdrželo posudek od auditorské firmy Deloitte Advisory k ceně ekotendru. Hodnota zakázky je terčem kritiky z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu. K likvidaci škod by prý mohla stačit i třetinová částka. Oponentní expertní posudek vypracovala společnost Ernst&Young.
5. září 2011 - Nabídku v tendru podali všichni tři uchazeči, kteří postoupili do druhého kola, tedy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů