Sobota, 20. dubna 2024

Topolánek: divoká karta českých tepláren

Expremiér Mirek Topolánek stanul v čele Teplárenského sdružení. Počítá s prolomením limitů těžby i dohodou s Czech Coalem.

Topolánek: divoká karta českých tepláren

Teplárny v Česku vsadily na divokou kartu: do svého čela dosadily po ročním vyjednávání bývalého premiéra Mirka Topolánka. Ten je má jakožto nový předseda Teplárenského sdružení vyvést z hluboké krize, v němž se české teplárenství podle výrobců tepla nachází.

Nový "krizový manažer" Topolánek by se mohl stát se svými politickými kontakty a zkušenostmi spasitelem tohoto oboru.

"Nejsem zachránce, jen jsem se ve své praxi mnohokrát setkal s krizovým řízením jak v byznysové, tak politické praxi," říká pro HN Topolánek, který se po víc než dvou letech vrací do centra pozornosti médií i českého průmyslu.

Jeho funkce v čele Teplárenského sdružení přichází v době, kdy teplárny bědují nad nedostatkem uhlí, jeho vysokou cenou, budoucností emisních povolenek a investicemi do snižování emisí v roce 2016. Obávají se, že tyto faktory povedou k výraznému zvýšení cen tepla a následnému rozpadu centrálního zásobování teplem. Právě z těchto potíží je má nový předseda sdružení dostat.

Topolánek jako poslední naděje?

Podle rétoriky tepláren to vypadá, že Teplárenské sdružení čekalo na tak silnou osobnost ve svém čele jako na smilování, které vyvede české teplárny z údajné existenční krize. "Chceme využít dlouholetých zkušeností pana Topolánka v energetice stejně jako jeho bohatých zkušeností v oblasti krizového řízení," uvedl ředitel sdružení Martin Hájek.

Podobně mluví i Elektrárny Opatovice ve vlastnictví Energetického průmyslového holdingu (J&T, PPF a Daniel Křetínský), které ho do čela sdružení nominovaly. "Mirek Topolánek může významně napomoci prosazování zájmů celého českého teplárenství, a to i v celoevropském měřítku," podotkl mluvčí Opatovic Petr Zadák.

Teplárny se netají tím, že ve svém čele potřebují dobrého lobbistu, který pomůže prosadit jejich zájmy. Podle analytika J&T Michala Šnobra však může být na prosazování zájmů tepláren pozdě.

"Zvolení Topolánka české teplárenství významně neovlivní. Chápu to jako poslední tažení esa z rukávu Teplárenského sdružení, protože podmínky, které pro teplárny po roce 2013 nastanou, bude těžké měnit," říká Šnobr, čímž naráží na jejich povinnost kupovat část emisních povolenek a investovat do snižování emisních limitů.

Nejdřív povolenky, pak uhlí

Do tažení za zájmy českých tepláren se Mirek Topolánek pustil ještě před svým zvolením. Jedná se o přidělení emisních povolenek v hodnotě padesáti miliard korun českým výrobcům elektřiny (mezi něž patří i teplárny). Bezplatné povolenky vyjednal v roce 2009 v Bruselu právě Topolánek. Ministr Kalousek však s jejich rozdáním nesouhlasí.

"Emisní povolenky nejsou peníze, které by byly teplárnám darovány. Je to trest za znečišťování," uvedl bývalý premiér.

"Musím mluvit s lidmi, kteří mají povolenky na starosti, aby vláda jejich přidělení schválila," dodal. Konkrétní způsob řešení však nechtěl komentovat.

Následně se chce nový šéf sdružení soustředit na problémy spojené s cenou hnědého uhlí, které majitel největších zásob - společnost Czech Coal - nabízí na trhu skoro za dvojnásobek jeho současné ceny.

Podle Topolánka je třeba o ceně vyjednávat. Možnost, že by na to mostecký těžař nepřistoupil, Topolánek nepřipouští.

"I ten Tykač (vlastník Czech Coalu, pozn. red.) potřebuje své uhlí někomu prodat... Czech Coal bude chtít vyjednávat, protože cena, kterou nastavil, je cesta smrti," tvrdí Topolánek, který nevěří, že by těžař z Mostu kvůli vysoké přepravní ceně své uhlí prodával v zahraničí.

Bývalý premiér počítá také s prolomením limitů těžby uhlí.

"Pokud se teplárny dohodnou na rozumných cenách uhlí, prolomení limitů je jediná možnost, jak zachovat rozumnou cenu tepla v Česku."

Konkrétní plány, jak řešit problematiku tepláren, Topolánek neprozradil. Nejdřív je chce představit členům sdružení, teprve pak veřejnosti.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů