Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mirek Topolánek se stal novým předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky

Mirek Topolánek se stal novým předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky

Novým předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky byl dnes zvolen Mirek Topolánek, který v této pozici nahradil Alexeje Nováčka, bývalého generálního ředitele Tepláren Brno, a.s. Pan Topolánek byl do výkonné rady a na funkci předsedy výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky nominován Elektrárnami Opatovice, a.s. Předsedou výkonné rady Sdružení byl Topolánek zvolen zástupci výkonné rady Teplárenského sdružení České republiky.
Alexej Nováček zastával předsednictví v letech 1991 až 1997 a poté od roku 2005 do května 2011, kdy skončila jeho působnost z důvodu personálních změn provedených akcionáři Tepláren Brno, a.s. Funkce předsedy je nehonorovaná a dle stanov je volena výkonnou radou jakožto statutárním orgánem Teplárenského sdružení České republiky. Nová volba proběhla s jednoznačnou podporou Topolánkovy kandidatury ze strany přítomných volících zástupců.
Tomáš Drápela, místopředseda Teplárenského sdružení České republiky, k tomu řekl:
"Není tajemstvím, že teplárenství prochází snad nejtěžší krizí své historie a stojí na pomyslné hraně mezi bytím a nebytím. Teplárny dospěly do bodu, ve kterém je životně nutné zasáhnout a je třeba začít nahromaděné problémy reálně a ihned řešit."
Martin Hájek, ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky, dodal:
"Chceme využít dlouholetých zkušeností pana Topolánka v energetice, stejně jako jeho bohatých zkušeností v oblasti krizového řízení. Věříme, že pomůže při řešení aktuálních problémů tepláren, které jsou v České republice systémově znevýhodňovány a postihovány."
Nový předseda považuje teplárenství za rozvinutý segment energetiky, který vytváří pro Českou republiku příznivé podmínky využití dostupných paliv s maximální účinností, snížení dopadu na životní prostředí a v neposlední řadě zajištění pozitivního příspěvku k tvorbě HDP, daňových výnosů a zvýšení energetické bezpečnosti. Chce se v této funkci soustředit na řešení hlavních problémů teplárenství, zejména jeho systematického znevýhodňování v konkurenci s lokálním vytápěním. Konkrétní návrhy řešení představí v nejbližší době poté, co s nimi seznámí výkonnou radu a členy Sdružení.
"Mojí vizí je především dosáhnout toho, aby si stát konečně jasně uvědomil všechny přínosy kogeneračních tepláren a začal se k nim podle toho chovat. Česká republika by měla přijmout rázná opatření a podniknout všechny kroky k tomu, aby mohla z výhod teplárenství těžit i v budoucnosti. Chtěl bych také, aby hlas tepláren zazníval silněji v celé Evropě. Současně hodlám usilovat o maximálně odpovědný přístup členů Sdružení i jejich odpovídající aktivitu," řekl pan Topolánek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů