Pátek, 29. března 2024

Kvůli riziku korupce radí TI obří ekotendr uzavřít bez vítěze

Kvůli riziku korupce radí TI obří ekotendr uzavřít bez vítěze

Protikorupční organizace Transparency International dnes vyzvala vládu, aby nevybrala vítěze v miliardovém tendru na odstranění starých ekologických škod. Ředitel organizace David Ondráčka novinářům řekl, že by to byl největší jednorázový korupční obchod v historii země, přitom není možné plýtvat miliardami. Výběrové řízení se podle něj stalo politickou zakázkou, kterou protlačuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proti názoru premiéra Petra Nečase (ODS). MF kritiku důrazně odmítá.

"Celý proces byl a je zcela transparentní s cílem urychlit celý proces sanace ekologických škod za co nejlepší cenu pro stát. Bude na vládě, zda přijme, či nepřijme nejnižší cenovou nabídku," reagoval mluvčí MF Ondřej Jakob.

Projekt na odstranění ekologických škod jednou velkou zakázkou je podle Transparency International nehospodárný a "výrazně nebezpečný". Upozornila také na údajnou spolupráci mezi trojicí uchazečů v tendru. Firmy navíc nemají s likvidací ekologických škod velké zkušenosti, existuje možnost uzavření kartelu, míní Ondráčka.

Organizace namísto obří zakázky doporučuje vypisovat soutěže na dílčí projekty. "Mělo by se jít po jednotlivých lokalitách. Před tím je třeba jednoznačný průzkum toho, co tam je, někde se o vyčištění mohla postarat příroda," řekl Ondráčka. Stát podle něj přesně rozsah znečištění nezná. Když se přitom zakázka "zabalí" do jednoho tendru, může být předražená.

"Generální dodavatel, který by zakázku dostal, což si nepřejeme, by navíc měl i monopol na následné kontroly," uvedl Ondráčka s tím, že Česká inspekce životního prostředí by neměla žádný reálný nástroj, jak posoudit, v jaké kvalitě sanace proběhly. "Inspekce bude mít všechny zákonné nástroje jako dosud, naopak se jí ještě zvýší. Vznikne i funkce supervizora v jednotlivých lokalitách," podotkl Jakob.

Nabídku v miliardovém tendru podali v pondělí všichni tři uchazeči, kteří postoupili do druhého kola, tedy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental Services ze skupiny J&T. Obálky s nabídkami budou otevřeny 13. září. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 114 miliard korun. Podle kritiků tendru by ale k likvidaci škod mohla stačit třetinová částka. I kvůli kritice z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu nyní MF nechává hodnotu zakázky prověřit.

Stát musí staré ekologické škody odstranit, protože to slíbil vlastníkům zamořených území. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže. Obří ekologickou zakázku vláda schválila v červnu 2008, MF ji ale muselo dočasně zastavit kvůli stížnostem některých účastníků tendru. Těch se původně přihlásilo šest, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo.

Vláda v minulém týdnu schválila nové složení devítičlenné hodnotící komise, která posoudí jednotlivé nabídky. Jsou v ní tři zástupci ministerstva financí, po dvou za ministerstvo průmyslu a obchodu a životního prostředí a po jednom zástupci ministerstva spravedlnosti a úřadu vlády. Po výběru nejvhodnější nabídky ministr financí předloží vládě smlouvu na plnění veřejné zakázky. Kabinet ji posoudí, může ji schválit, nebo může tendr uzavřít bez vítěze.

Tendr na odstranění starých ekologických škod se týká více než 500 lokalit po celé ČR, například areálu Kovošrotu Praha v Kolíně, Českých Budějovicích nebo Praze. Dále jde třeba o Papírny Jindřichov, areály společností Paramo, Unipetrol, Spolana, Mora Moravia, Velamos, Škoda Auto, OKD, Benzina nebo Avia.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů