Pátek, 29. března 2024

Pokuta za likvidaci zvláště chráněných druhů živočichů

Pokuta za likvidaci zvláště chráněných druhů živočichů

ČIŽP uložila společnosti CPI Park Žďárek, a.s. pokutu ve výši 1 350 000 Kč za likvidaci stanoviště zvláště chráněných druhů živočichů u obce Žďárek u Ústí nad Labem.

Na téměř 55 ha zemědělské půdy chtěla společnost vybudovat logistické centrum. Vzhledem k výskytu zvláště chráněných druhů živočichů nebyl tento záměr společnosti povolen. Lokalita je stanovištěm hned několika chráněných živočichů, ale především silně ohroženého chřástala polního (Crex crex) a kriticky ohroženého střevlíka druhu Carabus auratus. Výjimky na zásah do prostředí výše uvedených druhů nebyly investorovi nikdy vydány.

Po nepovolení investice nechala společnost své pozemky rozorat hlubokou orbou a plošně pokejdovat, což vedlo k plošnému úhynu všech vývojových stádií kriticky ohroženého střevlíka. Při provádění zemědělských prací došlo k přímému rušení volně žijících druhů ptáků a dalších živočichů včetně těch druhů, které patří mezi zvláště chráněné a ke zničení jejich hnízd.

Pokutovaná společnost se proti rozhodnutí inspekce odvolala, ale MŽP rozhodnutí v odvolacím řízení potvrdilo, takže je v současné době pravomocné.

P1200366 Carabus auratus.jpg

P1160684Žďárek.jpg

Ivana Awwadová,mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů