Čtvrtek, 28. března 2024

Teplárníci zbrojí proti povolenkám zbytečně

Teplárníci zbrojí proti povolenkám zbytečně

Provozovatelé tepláren se obávají o své investice v případě, že vláda neschválí bezplatné povolenky pro velké výrobce elektřiny. Do svého čela si proto povolali bývalého premiéra Mirka Topolánka. Letmý pohled do evropské směrnice, jíž se přidělování povolenek řídí, však hovoří jasně: jde o planý poplach. Teplárny totiž dostanou část povolenek na výrobu tepla zdarma i v případě, že se vláda rozhodne bezplatné povolenky výrobcům elektřiny nepřidělit.

Teplárenské společnosti mohou v rámci Žádosti o přidělení bezplatných povolenek výrobcům elektřiny, kterou bude brzy schvalovat vláda, obdržet povolenky zdarma jenom na výrobu elektřiny. Výroba tepla má zcela samostatný režim a bude volnými povolenkami podporována minimálně do roku 2027. České teplárny tak, bez ohledu na blížící se rozhodnutí vlády, dostanou jen do roku 2020 zadarmo téměř 70 milionů povolenek v odhadované hodnotě cca 31 miliard Kč a další ještě po roce 2020.

"Teplárny mohou teoreticky dostat bezplatné povolenky pro výrobce elektřiny jen tehdy, pokud vyrábějí teplo v zařízeních na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET). Pokud teplárna vyrábí pouze teplo, pak dle čl. 10c směrnice nemá na tento typ bezplatných povolenek nárok a musí se automaticky spokojit s přídělem bezplatných povolenek určených pouze pro teplárny," vysvětluje Klára Sutlovičová z Centra pro dopravu a energetiku.

Původní návrh Evropské komise počítal s přidělováním bezplatných podmínek na výrobu tepla na základě tzv. "plynového benchmarku". Tedy množství bezplatných povolenek mělo být určeno na základě emisí nejefektivnějších plynových tepláren. Českým teplárnám se nakonec podařilo vyjednat úlevy, které umožňují získat mnohem více povolenek na uhelné zdroje.

"Teplárníci pláčou na špatném hrobě, nepřidělení povolenek velkým výrobcům elektřiny by pro ně nemělo být žádnou tragédií a dramatické hrozby zvýšením cen tepla jsou pravděpodobně přehnané. Naopak, stát by mohl spoustě domácností cenu za teplo dramaticky snížit, pokud by vložil část padesátimiliardového výnosu z emisních povolenek např. do fondu Zelená úsporám," podotýká Jan Šrytr.

Výkonná rada Teplárenského sdružení, mezi jejíž členy patří např. ČEZ nebo Arcelor Mittal vydělávající na povolenkách nejvíc v celé Evropě, si v pondělí zvolila za nového předsedu bývalého premiéra za ODS Miroslava Topolánka. Ten jako svůj hlavní úkol v nové funkci uvedl právě boj proti dražení povolenek.

"Bývalý premiér Topolánek se dnes otevřeně chlubí tím, že proloboval výjimku z aukcí pro velké výrobce elektřiny, která může státní rozpočet připravit téměř o 50 miliard korun. Ve své lobbingové činnosti dnes pokračuje - již otevřeně v barvách teplárenského sdružení. Okolnosti jednání o této výjimce v roce 2008 jsou známé - opulentní večeře organizovaná ČEZem v předvečer jednání Evropské rady, strach členských států ze zablokování mnohaletého procesu tzv. energeticko-klimatického balíčku a nakonec protiústavní přijetí pravidel pro přípravu žádosti o bezplatné povolenky formou poslaneckého přílepku," upozorňuje na souvislosti Jan Šrytr.

"Když se na konci roku 2008 schvaloval v EU klimaticko-energetický balíček, členské státy EU nakonec ve strachu, co by s balíčkem mohlo udělat české předsednictví EU, do textu směrnice přidaly výjimky pro Polsko a Českou republiku. Podle ní budou tyto země moci zdarma přidělit část povolenek pro roky 2013-2020. Jedním dechem mnozí dodávali, že nevěří tomu, že by se některá vláda dobrovolně připravila o tak významný příjem státního rozpočtu. Český parlament to však - na popud ČEZu - udělal, " prohlásil k tomu tehdy bývalý ministr životního prostředí Jan Dusík.

Kontaktní osoby:


Jan Šrytr
právník
jan.srytr@eps.cz
775 154 087

Eliška Bartošová
Komunikace s veřejností
eliska.bartosova@eps.cz
734 440 603

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů