Úterý, 16. dubna 2024

Nová energetická směrnice podle firem změní české stavebnictví

Nová energetická směrnice podle firem změní české stavebnictví

Tuzemské stavebnictví a související obory čekají velké změny kvůli evropské směrnici o energetických úsporách, jejíž pravidla bude muset Česko v příštích letech začít dodržovat. Firmy očekávají nové obchodní příležitosti, možná nastane i přeskupování sil na trhu. Na setkání s novináři to dnes uvedli vedoucí představitelé České rady pro šetrné budovy.

"Směrnice bude mít obrovský vliv na stavební průmysl po několik následujících dekád," řekl ředitel rady Boris Zupančič. "Firmy, které se tím nezaobírají dnes, nebudou umět splnit nové parametry za nízkých nákladů," dodal předseda představenstva rady Petr Vogel.

Nová pravidla vycházejí z loni přijaté směrnice Evropské komise o energetické náročnosti budov. Norma říká, že do 31. prosince 2018 musí členské státy EU zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy. První velké zpřísnění stavebních a energetických norem ale Česko čeká už od roku 2013, poznamenal Vogel.

"Očekávaná implementace evropské směrnice o energetických úsporách zrychlí trend směřující k ekologickému stavění. To, co bylo před pěti lety zářnou výjimkou a dnes je díky souvisejícím vyšším nákladům na stavby považováno spíše za nadstandard, se do konce dekády má díky legislativě stát standardem," řekla ČTK ředitelka KPMG Česká republika Blanka Dvořáková.

Firmy začínají v povinných energetických úsporách větřit ekonomickou příležitost. Podle mluvčího rady pro šetrné budovy Jaroslava Pašmika o tom vypovídá i počet členů rady. U jejího založení před dvěma roky bylo zhruba 13 společností, nyní rada sdružuje kolem 90 firem od stavitelů přes architekty až například po výrobce úsporných technologií či žárovek.

Česká rada pro šetrné budovy nyní ve společné komisi se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva životního prostředí a Hospodářské komory ČR připravuje způsob, jakým se nové normy uvedou v Česku do života, řekl Zupančič.

Klíčové pro rozvoj úsporného stavění totiž podle odborníků bude, jak přísně budou normy v praxi nastavené. "Přísnost požadavků musí být nastavená tak, aby nedošlo k tomu, že srazí nabídku a poptávku," sdělil Vogel. Přílišné nároky vyžadující nadměrné investice by podle něj mohly mít zcela opačný efekt a naopak stavebnictví zbrzdit.

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník již dříve spočítal, že přechod k vyšším energetickým standardům by Česku v příštích 25 letech mohl přinést až 223 miliard korun. Předpokladem výpočtu je mimo jiné roční růst cen energií o tři procenta.

Propagovat úsporné stavění chce rada prostřednictvím zapojení do Světového týdne šetrného stavebnictví, který se v Praze v podobě různých přednášek a seminářů uskuteční od 19. do 23. září.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů