Čtvrtek, 28. března 2024

Česká republika hostila květinářskou olympiádu

Česká republika hostila květinářskou olympiádu

Profesionální floristé z osmnácti zemí změřili síly a vyměnili si zkušenosti na Europa Cup 2011. Jde o nejprestižnější evropskou soutěž v oboru aranžování květin, která se koná jednou za čtyři roky. Tentokrát se soutěžilo od 31. srpna do 5. září v Havířově. 17. ročníku mistrovství Evropy profesionálů ve floristice udělil záštitu ministr zemědělství Ivan Fuksa.

"Organizování soutěže evropských floristů považuji za ideální příležitost pro propagaci České republiky, celého našeho zahradnického oboru, pro výměnu zkušeností, navazování kontaktů a sledování různých světových trendů v tomto oboru. Proto jsem rád podpořil mistrovství Evropy profesionálů ve floristice ," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Evropského klání se v několika disciplínách zúčastnili reprezentanti 18 států. Mezinárodní odborná porota soutěžní práce hodnotila podle dvou hlavních měřítek, posuzovala jednak technické parametry a také celkový estetický dojem. Podle očekávání byl souboj o titul velmi vyrovnaný a diváci ani samotní soutěžící do poslední chvíle netušili, kdo se bude radovat z titulu mistra Evropy. Nakonec se nejlepší floristkou stala ruská reprezentantka Natalia Žižkova, která za sebou nechala Finku Niinu Minkkinen a Neila Whittkera z Velké Británie. Náš zástupce Jaromír Kokeš se umístil na osmém místě. Oproti minulému mistrovství je to zlepšení, protože se tehdy náš zástupce umístil na třinácté příčce.

Pořadatelům - městu Havířov a Svazu květinářů a floristů České republiky - se celá akce zdařila, což potvrdil předseda odborné poroty Marios Vallianos z Řecka, který řekl, že po organizační stránce nemá mistrovství v Havířově slabinu a je nejlepší v dosavadní historii soutěží.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů