Sobota, 20. dubna 2024

EK nemá námitek proti větrníkům u sasko-české hranice

EK nemá námitek proti větrníkům u sasko-české hranice

Evropská komise nemá námitek proti poli s větrnými elektrárnami, které vyrostlo na kopci Komáří vížka (také Komáří hůrka) u česko-saské hranice. Podle eurokomisaře pro životní prostředí Janeze Potočnika projekt nemá významný vliv na životní prostředí v Sasku, informuje dnes saský deník Sächsische Zeitung. Tamní občanská iniciativa Gegenwind (Protivítr) se závěry nesouhlasí.

Podle Evropské komise větrníky na Komáří hůrce nedaleko Teplic vyrostly v souladu s evropskou legislativou, informoval podle saského listu poslanec za Křesťansko-demokratickou unii (CDU) ve Spolkovém sněmu Klaus Brähmig.

Toto stanovisko prý poslanec obdržel od Potočnika, jenž poukázal na to, že při posuzování vlivu zařízení na životní prostředí nebyly shledány řádné směrodatné dopady na životní prostředí spolkové země Sasko. Z tohoto důvodu také české úřady neměly povinnost svůj postup konzultovat s německou veřejností.

Německé občanské sdružení Gegenwind požadující demontáž větrných elektráren však není se zprávou spokojeno. Při posuzování nebyly vyslyšeny české organizace ochránců životního prostředí, upozornil mluvčí občanské iniciativy Frank Legler.

Nepochopitelné je podle Leglera i to, že EU nevzala v potaz zvláštní charakter krajiny. Větrníky totiž byly vztyčeny v evropské oblasti ochrany ptáků, kde platí, že se stav prostředí nesmí zhoršit v důsledku stavebních projektů.

Občanská iniciativa Gegenwind se nechce nechat Potočnikovou reakcí odradit. Jakmile prý bude mít příhraniční město Krupka opět akceschopné vedení, chtějí si aktivisté prohlédnout příslušné stavební plány. Mají totiž údajně poznatky o tom, že se výstavba větrníků plánů nedržela.

Kromě toho Legler doufá, že v budoucnu se spolupráce s českou stranou zlepší. Příští úterý se totiž sejde společná německo-česká komise pro životní prostředí, na níž německou delegaci povede ministr životního prostředí Norbert Röttgen. Ten prý bude prosazovat informační politiku podle německo-nizozemského vzoru. Německo a Nizozemsko si vyměňují informace o všech projektech, které se plánují ve vzdálenosti pěti kilometrů od hranic.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů