Pátek, 29. března 2024

V Brně začala jedna z největších výstav suchomilných rostlin

V Brně začala jedna z největších výstav suchomilných rostlin

Ve sklenících botanické zahrady Masarykovy univerzity v Brně dnes začala jedna z největších výstav suchomilných rostlin v Česku. Představí rozmanité druhy kaktusů, sukulentů i tilandsií, tedy rostlin, které nemají kořeny, ale vláhu i výživu si berou ze vzduchu. Pořadatelé chtějí na jednom místě ukázat rostliny z různých koutů světa včetně těch exotických. Letos se zaměří na pryšce, uvedla v tiskové zprávě mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Pryšce (latinsky Euphorbia) přestavují rozsáhlou a rozmanitou skupinu rostlin. Jsou oblíbené i mezi sběrateli. "Dosud je popsáno kolem 2000 druhů euforbií, z nichž je několik stovek sukulentních. Jejich tvary a růstové formy jsou rozličné - od miniatur a rostlin připomínajících desítky let staré bonsaje přes keře až po několik metrů vysoké stromové druhy," uvedl za pořadatele Adolf Tomandl.

Pryšce budou vidět i na velkoformátových fotografiích. Organizátoři tak chtějí lidem přiblížit, v jakých podmínkách sukulenty žijí například v jižní Africe, na Madagaskaru a v Chile. K vidění budou i dosud nepublikované snímky.

Výstava je prodejní, lidé si tak mohou odnést vybrané výpěstky domů. Pořadatelé budou na místě dávat i pěstitelské rady, součástí výstavy budou také ukázky výsevů a přehlídka odborné literatury.

V botanické zahradě vystavují své výpěstky pěstitelé z Čech, Moravy i Slovenska i specialisté Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Zastoupena díky tomu bude škála rostlin od miniaturních sukulentů rodu Avonia po mladé rostliny baobabů, které dorůstají na přírodních stanovištích gigantických rozměrů. Výstava končí 16. září.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů