Pátek, 29. března 2024

10. školní rok s Centrem odpadové výchovy

10. školní rok s Centrem odpadové výchovy

OZO Ostrava již desátý školní rok provozuje Centrum odpadové výchovy, které se stará o environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu obyvatel Ostravy a dalších obcí. Prostřednictvím vzdělávacích programů o odpadech za dobu svého provozu proškolilo již přes 63 tisíc žáků. Centrum odpadové výchovy přitom není zaměřeno jen na děti, ale pořádá osvětové kampaně i pro dospělé a zájem o jeho činnost stále roste.

Centrum odpadové výchovy (COV) je vzdělávacím střediskem společnosti OZO Ostrava, které se stará o environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu občanů svozové oblasti OZO. Zaměřuje se především na školní mládež - pro základní a střední školy má připraveny vzdělávací programy, které dětem objasní zásady systému nakládání s odpady v jejich městě či obci. Podobný program je ale možné po domluvě připravit i pro organizované skupiny dospělých zájemců o problematiku odpadového hospodářství. Kromě rozsáhlých osvětových kampaní pro širokou veřejnost organizuje COV pro občany také pravidelné Dny otevřených dveří OZO, na nichž je vždy pro návštěvníky připraven pestrý program plný zábavy i poučení o správném nakládání s odpady.

COV vzniklo ve školním roce 2002/2003 a od té doby jeho výchovné a osvětové akce navštívilo 63 tisíc žáků základních, středních i vysokých škol, zájem o tyto akce se přitom neustále zvyšuje. Bezplatné vzdělávací programy COV jsou určeny pouze školám z Ostravy či obcí, v nichž OZO Ostrava sváží komunální odpad. Základním a středním školám nabízí COV celkem šest typů vzdělávacích programů pro různé věkové skupiny o systému nakládání s odpady v této oblasti. Pro žáky nad 10 let je součástí programu exkurze do provozů, kde se dotřiďují a zpracovávají odpady. Vysoké školy pak mohou využít možnosti exkurze na skládku komunálního odpadu a k třídicím a zpracovatelským linkám OZO Ostrava. Programy probíhají od pondělí do pátku a trvají zpravidla dvě až tři hodiny. Místem konání programů je učebna Centra odpadové výchovy v areálu OZO Ostrava ve Frýdecké ulici v Ostravě-Kunčicích a lze se na ně objednat elektronicky prostřednictvím webových stránek společnosti OZO Ostrava. "Programy pro školy se staly každodenní součástí života v OZO Ostrava a zaměstnanci v provozech si již zvykli na to, že se jim denně motají pod nohama skupiny školní mládeže. Zájem škol o problematiku třídění odpadu nás samozřejmě těší a jsme přesvědčeni, že systematická výchova ke správnému nakládání s odpady už nese své plody v podobě stále se zvyšujícího množství separovaných odpadů v naší svozové oblasti," říká k zájmu o projekty Centra odpadové výchovy vedoucí útvaru propagace a ekologické výchovy Mgr. Vladimíra Karasová.

V uplynulých sedmi školních rocích pořádala společnost OZO Ostrava společně s .A.S.A. pro ostravské školy soutěž ve sběru papíru Papírová škola, jejímž cílem bylo vychovávat mladou generaci k třídění odpadu a také posílit separaci papíru ve městě. "Od letošního školního roku tato soutěž v OZO Ostrava sice končí, to ale neznamená, že by školy ve sběru papíru neměly dále pokračovat. Mohou se zapojit do obdobné soutěže pod názvem Soutěž s panem Popelou, kterou pořádá společnost .A.S.A. v rámci celé České republiky již deset let. Zároveň bych chtěla poděkovat všem školám, které se v uplynulých sedmi letech soutěže Papírová škola aktivně zúčastnily, a také všem dětem a jejich rodičům, kteří sběru papíru ve své škole věnovali mnoho úsilí a času," dodává Vladimíra Karasová.

Další informace:
Mgr. Vladimíra Karasová
vedoucí útvaru propagace a ekologické výchovy
OZO Ostrava s.r.o.
e-mail: karasova@ozoostrava.cz
telefon: 596 251 241, 602 183 374

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů