Pátek, 19. dubna 2024

Jaderný poplach vyděsil Francii

Nehoda v jaderném zařízení Marcoule si vyžádala jednu oběť. Šlo o průmyslovou, ne jadernou nehodu, tvrdí francouzské úřady.

Jaderný poplach vyděsil Francii

Od havárie v japonské jaderné elektrárně Fukušima uplynulo bez jediného dne právě půl roku, když včera tiskové agentury vydaly bleskovou zprávu z Francie: "Výbuch v jaderném zařízení Marcoule, hrozí únik radioaktivity."

I když se po několika hodinách ukázalo, že radiace neunikla, incident opět rozvířil evropskou diskusi o využívání jaderné energie.

Výbuch na jednom z nejstarších francouzských jaderných zařízení zazněl krátce před polednem. Podle místního televizního kanálu France3 Languedoc-Roussillon si nehoda vyžádala jednu oběť na životě a další čtyři lidé byli zraněni, jeden z nich těžce.

"Hrozí únik radioaktivity, okolo komplexu byli rozmístěni hasiči," oznámila prefektura oblasti Gard nedaleko Avignonu, kde se jaderné zařízení již od roku 1956 nachází.

Havárie nebyla jaderná

Již o hodinu později ale vláda oznámila, že únik radioaktivity nehrozí. "Jedná se o průmyslovou havárii, nikoli o jadernou," oznámil majitel společnosti Centraco, která se v zařízení zabývala likvidací jaderného odpadu, elektrárenská společnost EDF.

Vyšetřovatelé nyní pátrají po příčinách exploze elektrické pece, v níž se taví mírně radioaktivní odpad, tedy především spotřební materiál jako kombinézy, rukavice a podobně, nebo kovová zařízení, nejrůznější sondy, kamery, pumpy a nástroje. Roztavený materiál se posléze míchá se sklem a odváží do dlouhodobých úložišť.

V okamžiku výbuchu byly v peci čtyři tuny slabě radioaktivního materiálu.

"Pec se nachází ve vnitřním prostoru budovy. Místnost byla poškozena, ale budova zůstala nedotčena. Mimo budovu se proto nedostala žádná radioaktivita," ujistil ředitel bezpečnosti v ústavu pro jadernou ochranu a bezpečnost IRSN Thierry Charles.

"Jediný usmrcený zemřel na následky chemické reakce při výbuchu, nikoli kvůli radiaci. Stejně tak zranění mohli být okamžitě převezeni do nemocnic, protože nebyli kontaminováni," řekl mluvčí francouzského ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandel.

Kolébka jaderného programu

Zařízení v Marcoule lze nazvat kolébkou francouzského jaderného programu. Právě zde bylo vyrobeno plutonium pro první francouzskou jadernou bombu, později zde reaktor vyráběl tritium pro ničivější vodíkové bomby. V polovině 90. let zde na palivo pro jaderné elektrárny, tzv. MOX, začali upravovat i materiál z atomových bomb.

"V 50. a 60. letech se na bezpečnost tolik nehledělo, takže Marcoule se stejně jako podobná zařízení z úsvitu jaderného věku ve Velké Británii nebo ve Spojených státech zabývá hlavně vlastní dekontaminací," napsal environmentální reportér stanice BBC Richard Black.

Areál v Marcoule je ale také na seznamu míst, kde by v budoucnu mohly vyrůst nové reaktory typu European Pressurized Reactor (EPR), od kterých si francouzská společnost Areva slibuje lepší bezpečnost a vyšší výkon.

Otazníky nad atomem

Akcie společnosti Électritité de France v reakci na zprávu o havárii oslabily o šest procent. Ukazuje to na nervozitu finančních trhů ohledně jaderné energie od března, kdy zemětřesení a následná vlna tsunami těžce poškodily elektrárnu Fukušima Daiči -2. Podle posledních analýz z ní uniklo stejné množství radioaktivního materiálu jako při havárii v ukrajinském Černobylu v roce 1986.

V reakci na tuto havárii mnoho zemí jako Itálie nebo Švýcarsko zastavilo výstavbu nových jaderných elektráren. Německá kancléřka Angela Merkelová pod tlakem veřejnosti musela slíbit uzavření všech stávajících jaderných elektráren do roku 2022.

Naproti tomu Francie, která z jádra získává tři čtvrtiny elektrické energie, takové plány nemá. V červnu naopak slíbila do rozvoje nových, bezpečnějších technologií investovat jednu miliardu eur. Přesto jsou časy, kdy naprostá většina Francouzů jádro podporovala, už pryč. Strana zelených již oznámila, že ze zákazu jaderné energetiky udělá své hlavní předvolební téma.


Aktuální zpravodajství včetně fotogalerií a videa najdete na www.zahranicni.ihned.cz


Kolébka jaderného programu

Jeden z nejstarších jaderných provozů dodal plutonium, které Francie v roce 1960 použila při prvním úspěšném testu atomové zbraně. V Marcoule se recykluje a konzervuje vyhořelé jaderné palivo i nepoužité bojové hlavice.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů