Pátek, 19. dubna 2024

V hradeckém kraji zbývá vyřešit šest ekologických zátěží

V hradeckém kraji zbývá vyřešit šest ekologických zátěží

V Královéhradeckém kraji zbývá ještě vyřešit šest starých ekologických zátěží. Náklady na jejich odstranění se odhadují minimálně na desítky milionů korun. Většina dosud existujících znečištění vznikla působením strojírenských firem. Na rozdíl od některých jiných krajů není v hradeckém kraji žádná obří ekologická zátěž po nějakém chemickém či hutním gigantu. ČTK to řekl mluvčí hradeckého kraje Jiří Hošna.

Stát zvažuje, že některé ekologické zátěže nechá odstranit v rámci superzakázky za desítky miliard korun. Tendr se týká 510 lokalit po celém Česku. Nejlevnější nabídku podala firma Marius Pedersen Engineering, a to ve výši 56,8 miliardy korun, vyplývá z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí po otevření obálek s nabídkami. Zatím ale není jasné, zda vláda zvolí tento způsob řešení, nebo velký tendr zruší a vydá se cestou dílčích projektů. Kritici míní, že v supertendru by stát za odstraňování zátěží zaplatil víc, než je nutné.

V Královéhradeckém kraji je zřejmě nejvážnější ekologickou zátěží kontaminace chlorovanými uhlovodíky v okolí nynějších strojíren Deprag CZ v Lázních Bělohrad na Jičínsku. Znečištění by mohlo ohrozit jak místní vodní zdroje, tak i vody pro místní lázně. Sanaci bude platit stát a částka bude známá po uzavření nynějšího výběrového řízení na sanační firmu, uvedl mluvčí kraje Hošna. Dřívější odhady nákladů se pohybovaly v desítkách milionů korun.

Původně mělo být odstranění znečištění v Lázních Bělohrad součástí výše zmíněné státní ekologické superzakázky. Kvůli akutnímu ohrožení vod však byl tento případ z obří zakázky vyjmut a ministerstvo financí na likvidaci zátěže vypsalo letos v srpnu samostatnou soutěž.

Podobně jako v Lázních Bělohrad ohrožují chlorované uhlovodíky i zdroje podzemní vody v okolí Nového Města nad Metují na Náchodsku. Znečištění pochází z tehdejšího státního podniku Elton. "Přepokládaná suma na odstranění této zátěže je asi 15 milionů korun. Z nich 13 milionů korun bude dotace z evropského operačního programu Životní prostředí. Zbytek přispěje kraj," uvedl Hošna.

Chlorované uhlovodíky znečistily podzemní vody i v bývalém areálu Kovoplastu v Novém Bydžově na Hradecku. Letos by tam odborníci měli upřesnit rozsah a rizikovost kontaminace. Náklady zatím nejsou známy, neboť výběrové řízení nebylo dosud uzavřeno. Podobný problém je i v Rychnově nad Kněžnou na pozemku bývalého závodu FAB. Letos a v příštím roce tam provedou aktualizovanou analýzu rizika jímacího území tamního vodárenského vrtu. Odhadované náklady činí asi 2,5 milionu korun, z nichž 90 procent uhradí dotace z EU.

Naopak již ke konci se chýlí likvidace zamoření chlorovanými uhlovodíky v areálu bývalých strojíren Karosa v Hořicích na Jičínsku. "Zajímavostí je, že na této lokalitě byla experimentálně úspěšně odzkoušena nová metoda zneškodňování chlorovaných uhlovodíků z podzemních vod metodou elektroremediace, tedy rozkladu elektrickým proudem," uvedl Hošna.

Poslední dosud nevyřešeným znečištěním v kraji je kontaminace podzemních vod pesticidem atrazin v lokalitě Třebechovice pod Orebem - Bědovice. Vodárny kvůli tomu musely výrazně omezit čerpání vody z tamních vrtů. V současné době se v lokalitě podle Hošny dělá analýza, která by měla lokalizovat původ znečištění a navrhnout jeho eliminaci. Očekávané náklady činí asi 1,5 milionu korun.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů