Sobota, 20. dubna 2024

V Olomouckém kraji je 14 nebezpečných kontaminovaných lokalit

V Olomouckém kraji je 14 nebezpečných kontaminovaných lokalit

Olomoucké hejtmanství eviduje na území kraje celkem 14 kontaminovaných lokalit, které představují závažné nebezpečí pro povrchové nebo podzemní vody a je nutné je co nejdříve vyčistit. Jsou v areálech zkrachovalých i fungujících firem nebo v bývalých sovětských kasárnách. Na většině míst již likvidace znečištění začala. Sanace hradí zejména stát, celkové náklady na vyčištění všech lokalit hejtmanství nezná, řekl ČTK náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák (KDU-ČSL).

Například v Olomouci se v uplynulých letech podařilo vyčistit asi dvě třetiny areálu bývalých sovětských kasáren v Neředíně, který má rozlohu zhruba 11 hektarů. Sanace dosud stála 13 milionů korun ze státního rozpočtu. Zbývá ještě vyčistit zhruba třetinu areálu v lokalitě bývalého autoparku, kde zřejmě při opravě a údržbě vozového parku unikaly různé oleje a další látky do půdy.

"V loňském roce tam již byly hodnoty příznivé, po vzestupu spodní vody ale evidujeme znovu znečištění. Jedná se chlorované uhlovodíky," uvedl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL). Podle něj magistrát znovu jedná s ministerstvem životního prostředí o další sanaci a potřebných financích. Areál totiž hodlá po vyčištění a vybudování základní infrastruktury nabídnout pro podnikání.

S ekologickou zátěží zápolí také v Olšanech na Prostějovsku, kde jsou podzemní vody zamořeny desítky let v důsledku činnosti firmy Sigma Lutín, která již zkrachovala. V současné době se v obci realizuje projekt za zhruba 24 milionů korun, který je hrazen z EU a přispívá na něj i Olomoucký kraj. Jeho cílem bylo nejprve vymezit rozsah znečištění a následné vybrat technologii, která bude pro sanaci nejlepší. "Kontaminovaný mrak se posouvá směrem k obcím Dubany a Bystročice, proto se musí udělat ještě další průzkum. Délka mraku je čtyři až pět kilometrů a šířka asi kilometr. Problém se řeší už od roku 1989," uvedl starosta Olšan Milan Elfmark (nez.). Dodal, že zatím nelze říct, kdy se podaří znečištění zlikvidovat. Záleží prý na penězích. Podle něj je sice v obci vybudovaný vodovod, ale řada obyvatel využívá i nadále vlastní studny.

Další ekologické zátěže se nacházejí například v areálu a.s. Farmak v Olomouci, kde sanační práce začaly již v roce 2007.

Znečištění likvidují také v areálu společnosti Siemens s.r.o., závodu Elektromotory v Mohelnici a v depech kolejových vozidel ČD v Olomouci, Šumperku a Lipové - lázních. Sanační čerpání pokračuje podle Horáka i v areálu společnosti Granitol a. s. v Moravském Berouně i závodu Mora Hlubočky-Mariánské údolí. V seznamu prioritních kontaminovaných lokalit se rovněž nachází distribuční sklad Benziny ve Vikýřovicích či areál firmy Eutech ve Šternberku.

Stát zvažuje, že některé ekologické zátěže nechá odstranit v rámci superzakázky za desítky miliard korun. Tendr se týká 510 lokalit po celém Česku. Nejlevnější nabídku podala firma Marius Pedersen Engineering, a to ve výši 56,8 miliardy korun, vyplývá z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí po otevření obálek s nabídkami. Zatím ale není jasné, zda vláda zvolí tento způsob řešení, nebo velký tendr zruší a vydá se cestou dílčích projektů. Kritici míní, že v supertendru by stát za odstraňování zátěží zaplatil víc, než je nutné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů