Úterý, 16. dubna 2024

Písek vybral projekt na kompostárnu, bude stát 46 mil. korun

Písek vybral projekt na kompostárnu, bude stát 46 mil. korun

Písek vybral firmu, která městu postaví kompostárnu. Ve výběrovém řízení zvítězila firma Strabag, která projekt zrealizuje za 46 milionů korun, řekl novinářům mluvčí písecké radnice Roman Ondřich. Město získalo na 90 procent částky dotaci z Operačního programu životního prostřed.

Kompostárna, která by mohla ročně zpracovat kolem 5500 tun rozložitelných odpadů, bude v provozu od roku 2013. Do objektu se bude vozit biologicky rozložitelný odpad z veřejných ploch a od obyvatel města.

Ve výběrovém řízení se o projekt ucházely čtyři společnosti, jednu z nich písecká radnice ale z tendru vyloučila. "Nezpracovala svou nabídku v souladu s předmětným zadávacím řízením a se zákonem o zadávání veřejných zakázek," uvedl Ondřich. Nabízená cena vyřazené společnosti prý byla podezřele nízká.

Kompostárna vznikne u písecké teplárny. Musí se zpevnit plochy a koupit speciální stroje, které budou kompost zpracovávat. Písek sice už kompostárnu má, nezajišťuje ale optimální a efektivní využívání odpadu.

Město zároveň s novou kompostárnou zavede nové sběrné nádoby na biologický odpad. V ulicích bude rozmístěno přes 2000 nádob, do kterých lidé budou moci dávat odpad ze zahrad nebo syrové zbytky z kuchyně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů