Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sbohem ČEZská republiko. Končí kamarád mnoha politiků

Sbohem ČEZská republiko. Končí kamarád mnoha politiků

Vím toho o politice tolik, že bych do ní nechtěl vstoupit, řekl jednou Martin Roman. O politice i lidech, kteří v posledních letech stáli v čele země, skutečně ví dost. Přátelské vztahy, či dokonce tykání s mocným ředitelem ČEZ totiž v posledních letech mnozí považovali za skutečnou vstupenku mezi politickou elitu.

"Ahoj Petře, čau Martine," zdravil se Roman srdečně s ministry, když před časem procházel kuloáry Poslanecké sněmovny. Pak se objal s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem z ODS a oba odešli jednat do sněmovního zákulisí.

Jeden z nejmocnějších mužů v zemi si už léta důsledně pěstuje dobré vztahy s politiky ze všech stran i s šéfy klíčových podniků. Díky tomu dokázal ve prospěch polostátní firmy ovlivňovat politická rozhodnutí i podobu zákonů.

Jak blízko měl ke důležitým představitelům státu, dokazují i jeho výlety s politiky.

Na golf a do Toskánska

Před dvěma lety byl vyfotografován na dovolené v Toskánsku v přítomnosti tehdejšího předsedy ODS Mirka Topolánka. Hlavní lobbista firmy Vladimír Johannes zase na stejném místě a ve stejnou dobu trávil dovolenou s místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem.

Letos v létě zase trávil dovolenou v Dubaji se šéfem rozpočtového výboru Pavlem Suchánkem (ODS). "Když se dostanete na určitou úroveň, přijdete s takovými lidmi nutně do kontaktu," komentoval tehdy Suchánek dobré vztahy s Romanem.

Ten poslední výlet stojí za pozornost ještě z jednoho důvodu. Na golf do Dubaje totiž kromě Suchánka jeli ještě generální ředitel státních Českých drah Petr Žaluda, ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák, ředitel plzeňské Škody Transportation Tomáš Krsek a pak také známý pražský lobbista Roman Janoušek, přítel pražského exprimátora Pavla Béma.

Na jednom místě se tehdy sešli lidé, kteří si vzájemně zadávají zakázky za desítky miliard korun z veřejných peněz. Škoda Transportation totiž patří mezi největší dodavatele Českých drah (v dozorčí radě podniku seděl donedávna také Martin Roman) a obrovské obchody má uzavřené i s pražským dopravním podnikem.

Sám Martin Roman kontakty s politiky nijak nepopírá, naopak. "Politici se mnou samozřejmě hovoří, to je běžné na celém světě. Z těch rozhovorů v nich něco asi zůstane, když jim říkám, že je dobře dostavět Temelín, dostavět Dukovany," řekl před dvěma lety.

Jindy však skromně dodal: "Nemáme žádný nástroj, jak politiky ovlivňovat. Naopak politici mají nástroj, jak ovlivňovat ČEZ."

ČEZská republika

Dobré vztahy s politickými představiteli se Romanovi i společnosti ČEZ zúročily mnohokrát. Třeba když dokázal prolobbovat pro energetický gigant bezplatné přidělení emisních povolenek v hodnotě desítek miliard i schválení rekonstrukce tepelné elektrárny Prunéřov.

Krátce poté aktivisté z hnutí Greenpeace pronikli na střechu Úřadu vlády a na průhledné střeše tiskového střediska umístili transparent: "Vítejte v ČEZské republice!"

Vliv Martina Romana s lety narostl tak mohutně, že si vysloužil i zájem prestižního magazínu The Economist. Ten věnoval ČEZ materiál nazvaný Ne, pane ministře v narážce na známý britský politický sitcom. Připomněl, že společnost vyrábí asi 75 procent elektřiny v zemi. "I když je nominálně řízená státem, mnoho lidí se domnívá, že moc směřuje opačným směrem: ze správní rady ČEZ do politiky," napsal The Economist to, o čem se v Česku roky mluví.

Martin Roman byl kritiky také napadán, že svůj vliv nemá jen díky manažerskému charismatu, ale i tajnému financování nákladných politických kampaní. Podobná obvinění přicházela především od Strany zelených, důkazy se ale nikdy neobjevily.

"Černé financování stran odmítám, je to úplný nesmysl. Je to lež. To může říkat jen někdo, komu se to hodí do stranického programu," odbýval proto bez problému podobná nařčení Roman.


Marie Valášková
S přispěním Kateřiny Eliášové

Kdo převezme vedení firmy

Daniel Beneš
narozen: 19. března 1970

Pravděpodobný nástupce Martina Romana v čele ČEZ je dosud firemní "dvojkou". Od května 2006 je místopředsedou představenstva firmy. Členem představenstva se stal už v prosinci 2005.

Beneš vystudoval Strojní fakultu Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě a Brno Business School Nottingham Trent University.

V letech 1993-1997 působil jako vedoucí odbytu ve společnosti BOHEMIACOAL, poté jako ředitel společnosti HEDVIGA GROUP. V letech 2000 až 2004 byl ředitelem závodu TCHAS, významného importéra a obchodníka s palivy v České republice. Od roku 2004 nastoupil do pozice ředitele úseku Nákup společnosti ČEZ. Od roku 2006 zastával pozici ředitele divize Správa. Od června 2007 je výkonným ředitelem. Zároveň zastupuje ČEZ v orgánech ovládaných společností - například je předsedou dozorčí rady ve společnosti Severočeské doly a.s.

Koncem dubna 2009 prodalo zastupitelstvo Prahy 1 Benešovi prostory v domě v prestižní Pařížské ulici. Za prostory o rozloze asi 375 metrů inkasovalo od Beneše téměř 30 milionů korun. Opozice tehdy prodej kritizovala kvůli údajně nízké prodejní ceně.

Roman a ČEZ v číslech

551 milionů
Odcházející generální ředitel ČEZ Martin Roman dosud získal prodejem akcií firmy, na které měl nárok díky opčnímu programu schválenému za vlády Miloše Zemana, nejméně 551 milionů korun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů