Pátek, 29. března 2024

Zakázka snů jde do finále

Zakázka snů jde do finále

Tři roky probíhající megatendr na sanaci ekologických škod se brzy dočká rozuzlení: V úterý ministerstvo financí zveřejnilo cenové nabídky všech tří uchazečů a příští měsíc má vláda rozhodnout, kdo a zda vůbec se stane vítězem.

Teoreticky má největší šanci společnost Marius Pedersen, jež si chce za odstranění škod účtovat 56,8 miliardy korun. Nabídka Geosan Group byla o miliardu dražší, a Environmental Services (ze skupiny J&T) přišly s cifrou až 65,5 miliardy korun.

>>V tomto druhém kole tendru už rozhoduje jen cena,<< potvrdil týdeníku Ekonom náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček.

Přesto je pravděpodobné, že ani Marius Pedersen zakázku nezíská. Tendr kritizují nejen někteří ekonomové, ekologové nebo zástupci Transparency International, ale i premiér a šéf ODS Petr Nečas a koaliční Věci veřejné.

Vidí v něm dvě hlavní rizika: Za prvé vláda nezná reálné náklady sanací, a vítěz by tak mohl přijít k miliardám bezpracně. Druhým rizikem je nedostatečná kontrola odstranění škod.

Zastánce má nyní zakázka pouze v TOP 09. Místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek však už předem zdůraznil, že na vládě nelze tendr >>protlačit bojem<<, ale musela by se na něm shodnout většina vlády (viz Ekonom č. 36/2001).

Podle Nečase je nejpravděpodobnější variantou, že vláda nakonec žádného vítěze neurčí.

Kalousek ovšem namítá, že sloučení sanací do jednoho obřího tendru státu peníze naopak ušetří. A nechal udělat cenové posudky od poradenských firem Deloitte a Ernst & Young. Ty mají být odtajněny až při jednání vlády a má z nich vyplynout, zda je vítězná nabídka pro stát výhodná.

Teoreticky mohla hodnota zakázky dosáhnout až 114 miliard korun - to je celková výše záruk za sanace, k níž se privatizovaným průmyslovým firmám zavázal stát. Odhady reálných nákladů se zatím pohybovaly v rozmezí od 25 (podle nevládních organizací) do 40 miliard (podle ministerstva životního prostředí).

Hlavní výhrady oponentů směřují nejen k ceně, ale i ke skutečnosti, že tato obří zakázka může vést ke kartelizaci celého odvětví a k vytlačení menších firem z trhu.

Sanační práce mají probíhat v řadě průmyslových podniků. Namátkou v koksovnách společnosti OKD, ve firmách ČEZ, Škoda Auto, Vítkovice, Synthesia Pardubice, Spolana Neratovice či v litvínovské rafinerii.

Cenové nabídky


56,8 mld. korun
Marius Pedersen Engineering

57 procent akcií má dánská firma Marius Pedersen, zbytek firma Česká inženýrská architekta Hynka Glosera a rakouská investiční skupina VCT.

57,8 mld. korun
Geosan Group

35,4 procenta akcií ovládá podnikatel Luděk Kostka, zbytek mají firmy s anonymními vlastníky: Duplessa Investments a Britten Development.

65,5 mld. korun
Environmental Services

Stoprocentním vlastníkem je investiční skupina J&T.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů