Středa, 24. dubna 2024

Úderná síla ekologů

Úderná síla ekologů

Kampaně ekologické organizace Greenpeace měly od počátku dva cíle. Uchovat životní prostředí a zajistit mír a jaderné odzbrojení. Aktivisté používali účinné taktiky, aby za každou cenu připoutali pozornost lidí. První přímá akce bránila zkouškám jaderných zbraní. Už v roce 1975 ale začala kampaň za záchranu velryb. Její součástí bylo i to, že aktivisté zaštítili kytovce vlastními těly.

Podobnými metodami bránili zabíjení tuleních mláďat, potápění radioaktivního odpadu do moře, kácení tropických pralesů či vypouštění toxických látek do vody.

Postupně se přitom střetli s nadnárodními firmami, americkými úřady či sovětskými lovci vorvaňů. Nejznámější je ale konflikt s francouzskou armádou. Pumový atentát nastražený agenty francouzské tajné služby u novozélandských břehů v roce 1985 potopil jejich plachetnici Rainbow Warrior. Její přítomnost u jaderné střelnice na tichomořském atolu Mururoa měla Paříži zabránit v dalších testech.

Kdo aktivity Greenpeace financuje? Peníze, říká jejich domácí šéf Čestmír Hrdinka, jdou výhradně od přívrženců. Těch je v Česku na 16 tisíc a v roce 2009 poslali skoro 13 milionů korun. Dary od firem či státních institucí se podle pravidel vypracovaných v amsterodamské centrále nepřijímají. Ve světě je to stejné, až na to že příspěvky od sympatizantů ročně vynesou kolem 200 milionů dolarů.

Placený aparát v Praze představuje 15 lidí, hlavní oporou jsou ale aktivisté. Těch je několik stovek a poskytují hnutí to hlavní - volný čas a energii.

O co Greenpeace jde v České republice? Teď hlavně o zachování limitů bránících rozšíření těžby hnědého uhlí v severních Čechách.

Zůstávají také odpůrci dostavby Jaderné elektrárny Temelín. Připisují si ostatně zásluhu na tom, že počátkem 90. let minulého století padlo rozhodnutí postavit tam jen dva reaktory a nikoli původně plánované čtyři.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů