Čtvrtek, 18. dubna 2024

Evropský týden mobility se zaměří na alternativy jízdy autem

Evropský týden mobility se zaměří na alternativy jízdy autem

Na problémy se stále rostoucí automobilovou dopravou upozorní od pátku i v Česku celoevropská kampaň Evropský týden mobility. Do projektu je zapojeno víc než 30 států, v České republice se ho účastní zhruba šedesát měst a obcí. Tématem desátého ročníku je alternativní doprava, tedy prezentace výhod používání udržitelných forem dopravy, jako jsou pěší chůze, kolo, ale i tramvaj, autobus či vlak.

"Podporujeme projekty, které nejsou hurá akcí a veřejnost do ničeho netlačí, proto si Evropský týden mobility, kdy se obce samy zapojují a vymýšlí svůj program, zaslouží naši pozornost. Města sama by měla umět nabídnout obyvatelům takové alternativy, aby rozhodnutí nechat svoje auto doma bylo pro lidi výhodné a dostatečně pohodlné, aby bylo logickým vyústěním jejich možností dopravy," uvedl v tiskové zprávě ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS).

V českých a moravských městech se Evropský týden mobility uskuteční od 16. do 22. září, kdy vyvrcholí Evropským dnem bez aut.

Radnice připravily besedy, výstavy, řada z nich na několik hodin omezí provoz v centrech. V hlavním městě bude soustředěn hlavní program do soboty, kdy se na pro automobilovou dopravu uzavřeném Smetanově nábřeží budou lidé moc seznámit s novými elektrovozidly. Připraven je i další bohatý program včetně hudebních vystoupení. Na sobotu naplánovalo zábavný program na podporu alternativních způsobů dopravy i Brno, v programu je i in-line jízda centrem města. Obyvatele Pardubic pak čeká velký veřejný piknik na Třídě Míru ve čtvrtek 22. září.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů