Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Ledči nad Sázavou se mimořádně otevře jeskyně pod Šeptouchovem

V Ledči nad Sázavou se mimořádně otevře jeskyně pod Šeptouchovem

Zpřístupnění jeskyní v Ledči nad Sázavou pro turisty je zatím v nedohlednu. Záměr radnice uvázl na tom, že se nepodařilo s úřady vyjednat vyražení druhého vstupu u jeskyně pod Šeptouchovem. Přípravy teď stojí, záměru se ale město nevzdává, řekl dnes ČTK ledečský místostarosta Jaroslav Doležal. Jeskyně pod Šeptouchovem bude mimořádně otevřena pro veřejnost tuto neděli. Vstupenky už byly rozebrány.

Pod Šeptouchovem je systém svažitých chodeb, které celkem měří asi 100 metrů. Na konci hlavní chodby je jezírko. S nápadem na obohacení turistické nabídky zpřístupněním dvou největších jeskyní ve městě přišla ledečská radnice před několika lety. Vyražení druhého vchodu pod Šeptouchovem plánovala kvůli úzkému profilu ve spodní části jeskyně, podle odborníků je boční vchod důležitý kvůli bezpečnosti lidí.

Vybudování vchodu ale zamítl krajský úřad s tím, že zásah do jeskyně je podle zákona o ochraně přírody a krajiny zakázán. Rozhodnutí krajských úředníků potvrdilo ministerstvo životního prostředí.

"Já osobně si myslím, že by jeden vchod do jeskyně stačil s tím, že by tam mohlo jít maximálně pět lidí, nemohlo by jich jít víc najednou," řekl místostarosta. Podle jeho názoru by se v jeskyni muselo udělat zábradlí a zabezpečení skalní stěny, aby na návštěvníky nepadaly kameny. "My se toho nevzdáváme. Jeskyně sice není veliká, ale je docela zajímavá," dodal.

Jeskyně pod Šeptouchovem se v neděli otevře na čtyři hodiny v rámci oslav Dne ledečských památek. Prohlídky s průvodcem začnou ve 13:00 s podmínkou, že lidé budou do podzemí vstupovat na vlastní nebezpečí. Kapacita prohlídek je omezena, vydáno bylo 100 bezplatných vstupenek. Prohlídky se podle informačního centra konají poprvé, zájem je velký. Vstupenky byly hned rozebrány a další lidé se pořád ptají.

Na Vysočině žádné veřejně přístupné jeskyně nejsou. Největší ledečská jeskyně Na Hůrce měří 120 metrů, zatím je zasypána. Ve městě jsou celkem čtyři jeskyně, šeptouchovská je druhá největší.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů