Středa, 24. dubna 2024

Jiří Leschtina: Vstanou noví Romanové

Jiří Leschtina: Vstanou noví Romanové

Romanův ústup z čela společnosti ČEZ nevyvolal o nic menší poprask, než kdyby náhle odstoupil ministr financí. Už to napovídá, že zvěsti o rostoucím vlivu šéfa polostátního molocha na vládní politiku nebyly přehnané. Přesto bychom neměli podléhat dojmu, že jeden protřelý byznysmen mohl zásadně ovlivnit ekonomické směřování státu. I když se o to Martin Roman občas snažil.

O slabosti politiků pro bohaté manažery není pochyb. Ministři jim ochotně vycházejí vstříc. Naštěstí je ale vlivných průmyslníků dost na to, než aby se jejich zájmy kryly. Nikdy nevytvoří sevřenou armádu přísahajících na jednu Bibli.

Není pochyb, že Roman ovládal ministry průmyslu. Když čteme energetické koncepce Kocourka nebo jeho předchůdce Tošovského, vane z nich jaderný dech stratégů ČEZ. A když bývalý ministr životního prostředí komplikoval Romanovi modernizaci elektrárny Prunéřov, levou rukou zařídil jeho odvolání. A na jeho místo prosadil bývalou tiskovou mluvčí uhelných elektráren ČEZ.

Poté ale, co ČEZ bez konzultace s vládou vyhlásil tendr na půlbilionovou dostavbu Temelína, vyděsil jak nejsilnější strany, tak vlivné lobbisty, chystající si zbraně do jaderného tendru. Možná tehdy si někteří lidé v ODS i ČSSD uvědomili, že je načase přiškrtit Romanovy ambice.

Ať už ale bude ředitelem ČEZ kdokoliv, vliv polostátní velefirmy na politiku rozhodně neupadne. Její propojení s jakoukoliv vládou by nahlodala snad jen privatizace ČEZ. Mluvit o ní se ale nesluší. Přinejmenším od odstátňovacího martyria Zemanovy vlády, které skončilo naprostým fiaskem.

Lze namítnout, že státníky i poslance si hladce omotávají kolem prstu i soukromé firmy. Hušák nebo Železný jsou příklady přímo legendární. Jenže právě Sazka nebo CET 21 byly ztělesněním oné sedliny v českém podnikatelském rybníčku. Manažeři z velkých západních firem bývají přece jen únosnější formát. Viděl někdo třeba ředitele Škody Auto, jak se v záři toskánského slunka jurodivě plácá po břiše s českým premiérem?

AUTOR: Jiří Leschtina
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů