Pátek, 19. dubna 2024

SU chce zpracovávat odpad, nahradí jím uhlí k výrobě tepla

SU chce zpracovávat odpad, nahradí jím uhlí k výrobě tepla

Sokolovská uhelná (SU) plánuje výstavbu Regionálního centra zpracování odpadů Karlovarského kraje. Na projekt za více 850 milionů korun chce získat dotaci z Operačního programu Životního prostředí ve výši 178 milionů korun. Odpad chce firma využít na výrobu alternativního paliva, které bude využito jako náhrada hnědého uhlí při výrobě elektřiny a tepla v provozu Palivového kombinátu Vřesová. Novinářům to dnes řekl krajský radní pro životní prostředí Jaroslav Bradáč (ČSSD).

Centrum by mělo zpracovávat především směsný a objemný komunální odpadu z Karlovarského kraje v celkovém množství 60.000 tun ročně. Projekt podpořil i Karlovarský kraj, který chce v budoucnu využít centrum pro třídění a likvidaci odpadu pro všechny nebo alespoň většinu obcí kraje.

Projekt souvisí s plánem Karlovarského kraje na vytvoření jednotného systému svozu a likvidace komunálního odpadu. Založil proto na počátku roku Komunální odpadovou společnost, jejíž akcie mohou získat obce a města v kraji. "Minimálně chceme, aby se do systému připojily obce a města představující 60 procent obyvatel kraje. V současné době zájem o akcie projevila města a obce s podílem téměř 50 procent," doplnil Bradáč.

Podle něj společný postup obcí zvýhodní samosprávy do budoucna při vyjednávání o cenách za svoz a likvidaci odpadu. Protože se ukládání na skládky bude stále více omezovat a zdražovat, je alternativa třídění a likvidace části odpadu zplyňováním v technologiích Sokolovské uhelné řešením, které sice do budoucna asi nezlevní cenu za likvidaci odpadu, ale alespoň by měla zabránit nekontrolovatelnému růstu ceny.

Projekt zpracování odpadu je dalším podnikatelským záměrem uhelné společnosti, která postupně utlumuje těžbu. Letos od září se zastavila těžba v předposledním aktivním lomu Družba. Důvodem pro ukončení těžby byl sesuv vnitřní výsypky na lomu Jiří, jenž zablokoval další rozvoj Družby. V období let 2002 a 2003 lom Družba vytěžil přibližně 2,4 milionu tun uhlí. Letos těžba kvůli útlumu klesla na necelých 800.000 tun. Sokolovská uhelná tak těží ve velkém uhlí už jen z lomu Jiří.

SU vytěžila loni 8,4 milionu tun hnědého uhlí, meziročně o 200.000 tun méně. Kvůli sesuvu na Jiřím zastavila výrobu briket. Značnou část vytěženého uhlí přitom Sokolovská uhelná sama zpracovává, hlavně na výrobu elektrické energie. Sokolovské uhelné vloni klesl čistý zisk o 345 milionů korun asi na 1,58 miliardy korun.

Pavel Peňás

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů