Pátek, 19. dubna 2024

Tradiční den pro rodiče s dětmi na Sluňákově letos obohatí zajímavý cyklovýlet

Tradiční den pro rodiče s dětmi na Sluňákově letos obohatí zajímavý cyklovýlet

V sobotu 24. září se v Centru ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov v Horce nad Moravou uskuteční Švestkový den pro rodiče s dětmi. Na děti sice nečekají obvyklé skákací hrady, kolotoče, počítačové programy, ... Je pro ně připravena hravá procházka přírodou vzdělávacího biocentra kolem nízkoenergetického domu. Děti mohou obejít vycházkový okruh se zastaveními, kde se navíc dozvědí něco o povaze přírody a o řešení problematiky odpadů.

Účastníci Švestkového dne se také budou moci seznámit s podzimním lužním lesem. Tam jim lesníci vysvětlí, proč švestka neroste v lese a odkryjí i další tajemství stromů oživujících lužní les.

Rodiče jistě potěší několik stánků s nabídkou a prodejem výrobků majitelů certifikátu "Regionální produkt Haná". O tradicích vzdálených Bílých Karpat se budou moci lidé informovat na stanovišti Centra environmentálných aktivít Trenčín. Svou činnost představí také Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica Bratislava. Součástí občerstvení by měly být i jablečné mošty připravované přímo na místě.

Nedaleká Lovecká chata zve příchozí na svou dobrodružnou stezku od Sluňákova k bobřímu hradu. Lidé, kteří ji absolvují, se projedou na koni, koloběžce a v cíly cesty budou moci ochutnat speciality ze švestek. Hyperaktivní děti mohou využít dne otevřených dveří v nově vybudovaném sportovním areálu zdejší základní školy.

Program Švestkového dne je obohacen i cyklistickým výletem. Ten začíná brzy ráno v 8:00 na parkovišti u hřbitova v Neředíně a lidé budou moci po cestě obdivovat tři zahradní galerie čtyř zajímavých výtvarníků. V Hněvotíně to bude řezbář Jan Naš, v Lhotě nad Moravou keramička Aťka Švestková - Janoušková a v Horce nad Moravou výtvarníci Otto a Jana Bébarovi. Program výletu bude zakončen v areálu Sluňákova na Švestkovém dnu.

Kdo se bude chtít vyhnout sluňákovskému vstupnému, může donést něco dobrého ze švestek i s receptem. Jídlo bude poskytnuto ostatním návštěvníkům švestkového dne a recepty budou vystaveny a dostupné všem zájemcům. Dobrovolné vstupné pak může být hrst švestek, kterou sluňákovští použijí na výrobu své vlastní slivovice pro připravovaný ples.

Švestkový den připravil Sluňákov ve spolupráci se Statutárním městem Olomouc, Olomouckým krajem, Loveckou chatou, MAS Moravská cesta, Správou lesů města Olomouce, Ústavem pro hospodářskou úpravu lesů.

Michal Bartoš

AKTUÁLNÍ INFORMACE: WWW.SLUŇÁKOV.CZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů