Čtvrtek, 25. dubna 2024

Počet ekofarem v hradeckém kraji od roku 2006 vzrostl trojnásobně

Počet ekofarem v hradeckém kraji od roku 2006 vzrostl trojnásobně

Počet ekologicky hospodařících zemědělců v Královéhradeckém kraji se za posledních pět let zvýšil více než trojnásobně. Ke konci roku bylo v kraji 181 ekofarem oproti 57 v roce 2006. Vyplývá to z analýzy Českého statistického úřadu (ČSÚ) mapující ekonomický a sociální vývoj v kraji.

Největší výměra i podíl ekologicky obhospodařované půdy jsou soustředěny do podhorských oblastí na Rychnovsku, Náchodsku a Trutnovsku. Vzestupný trend se však podle statistiků zřejmě v příštích letech zastaví. "Očekává se, že rok 2011 je ze současného plánovacího období patrně posledním, kdy mohou zemědělci požádat o dotace na ekologické zemědělství," uvedl ČSÚ.

Ze 181 ekologických zemědělců bylo jen 12, kteří provozovali souběžně i konvenční zemědělskou produkci. "Souvisí to s intenzivnějším využíváním zemědělsky méně vhodných ploch, například podhorských oblastí. Klasická produkce by v nich byla ekonomicky neudržitelnou," uvedli statistici.

Na celkovém počtu ekofarem v Česku se hradecký kraj ke konci loňského roku podílel 5,1 procenta. Nejvíce ekofarem bylo v Jihočeském kraji, a to 459.

S růstem počtu ekologických zemědělců přibývá i ekologicky obhospodařované zemědělské půdy. Loni ekofarmy hospodařily téměř na 20.000 hektarech, z nichž tři čtvrtiny byly plně ekologické a zbytek byl v takzvaném přechodném období. Celkem se ekologická hospodářství podílela na celkové výměře zemědělské půdy v kraji 7,1 procenta.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů