Čtvrtek, 28. března 2024

Zatopit si v kamnech, nebo v krbu?

Vsadit na menší a tím i nenáročnější krbová kamna, nebo si zvolit klasický krb, který sice více zasahuje do prostoru, ale jeho výkon je také vyšší? Existuje snad nějaké ideální řešení, aniž bychom museli dělat kompromisy?

Zatopit si v kamnech, nebo v krbu?

V případě, že jsme limitováni nedostatkem prostoru, nejspíše sáhneme po krbových kamnech, které se snadno instalují a nejsou nikterak náročné na zvolený typ kouřovodu. Nevýhodou krbových kamen je ovšem nižší výkon než u klasického krbu. Pro ten hovoří zejména atmosféra z plápolajícího ohně, vyšší účinnost a také menší nároky na rozměry paliva. Na druhou stranu je zase nutno při jeho pořízení počítat s vyššími pořizovacími náklady a přizpůsobit takovému způsobu vytápění i konstrukci komínu.

Zdá se, že optimálním řešením by bylo zařízení, které by kombinovalo to nejlepší z obou jmenovaných topných těles. Až donedávna by takovéto přání zůstalo pouze v říši snů, avšak od loňského roku nabízí společnost Schiedel modulový komín Kingfire Parat, který má do paty integrovanou krbovou vložku. Kouzlo unikátního řešení spočívá v propojení spalinové cesty s topným spotřebičem v jednom.

KOMÍN A KRBOVÁ VLOŽKA V JEDNOM

V dobách minulých stačilo postavit bytelný komín s dostatečným tahem, který odolá extrémně horkým spalinám a kamna se mohla rovnou připojit, ať již byla jakákoliv. Dnes ale musíme při stavbě komína již dopředu přemýšlet nad tím, jaký spotřebič k němu připojíme a čím se v něm bude topit. Dokonce bychom měli mít dopředu vyřešen systém větrání v domě, který s provozem komínu úzce souvisí. Není proto divu, že i samotná montáž topné soustavy vyžaduje dnes více pozornosti a přípravy, protože instalace krbové vložky se většinou neobejde bez přidružených stavebních prací. Proto je vhodné s ní počítat již v začátcích projektu novostavby nebo rekonstrukce.

Zvolíte-li si ale jednotný systém krbové vložky s komínem Kingfire Parat, můžete si práci výrazně ulehčit. Krbová vložka se instaluje se stavbou komína z prefabrikovaných dílců Schiedel Parat. Pod tímto souslovím není konkrétní typ komínu, nýbrž montážní technologie. Zatímco běžně se stavebnicové komíny montují krok za krokem po jedné tvárnici, v tomto případě se pomocí originálních závěsů na sebe jeřábem překlápějí velké dílce vyráběné na míru stavby. Zpravidla se zhotovují na výšku jednoho podlaží, vyrobit a dodat je ale možné dílce až o šestimetrové výšce. Všechna napojení kouřovodu jsou připravena v hotových prefabrikátech podle projektu.

VYSOKÁ ÚČINNOST VLOŽKY ZAJISTÍ TEPELNOU POHODU

Moderní komíny již nejsou vystaveny takovému žáru jako dříve, protože soudobé spotřebiče zužitkují teplo téměř bezezbytku. I výkonnost samotných krbových vložek vzrůstá v závislosti na vyrovnaném propojení celé topné soustavy a respektování dispozičního řešení a izolace konstrukce domu.

Poddimenzovaná kamna čili kamna s nedostačujícím výkonem se přetápí a dochází tak k silnému a dlouhodobému tepelnému zatěžování konstrukce, čímž se výrazně zkracuje jejich životnost. Naopak kamna s větším výkonem, než je potřeba, se musí provozovat se stále tlumeným přívodem vzduchu, takže se špiní skla dvířek, protože nefunguje oplach skel a dochází k dehtování nebo se v místnostech zbytečně přetápí, což jistě není pro jejich obyvatele příjemné.

V případě systému Kingfire Parat je výkon krbových vložek 7 kW. Účinnost vložek je 80 % a mohou být provozovány nezávisle na přívodu vzduchu pro hoření, což je pro moderní utěsněné domy s větracími systémy výhodou. Sklo dvířek je omýváno přívodem sekundárního vzduchu, čímž nedochází k usazování nečistot na vnitřní straně dvířek. Patentovaná technologie osazení krbové vložky umožňuje kdykoli její snadnou výměnu bez velkých nákladů.

KOUZLO ŽIVÉHO OHNĚ

Krb či kamna dotvářejí celkový vzhled interiéru, podtrhují náš dojem z ladění místnosti, a proto by měla i topná soustava být koncipována v jednotném stylu. Schiedel Kingfire Parat nabízí harmonické sladění jak po technické, tak i vizuální stránce. Rozměry celého systému výrazně šetří místo v dispozici domu a umožňují architektům a projektantům absolutní svobodu při navrhování interiéru. Díky kompaktnímu tvaru (550 x 550 x 2940) se dá Kingfire Parat použít jako centrální designový prvek nebo jako funkční bytové příslušenství. Krbový modul se dá obezdít lavicemi k sezení, regály pro uložení dřeva nebo poličkami na běžné dekorace - tvůrčí fantazii se prostě meze nekladou. Zákazníci si mohou zvolit jako finální povrchovou úpravu omítku nebo keramický obklad, pro část nad střechou se dá použít také standardní prefabrikovaný komínový plášť z vláknitého betonu.

ZVÝŠENÍ VÝHŘEVNOSTI KVALITNÍM PALIVEM

Pro zajištění optimálního průběhu spalování doporučuje výrobce používat dřevo dobře vyschlé. Čerstvě naštípané dřevo má velmi vysokou vlhkost, a proto špatně hoří. Nevyschlé dřevo dosahuje velmi nízké výhřevnosti a zatěžuje životní prostředí.

Zvýšený vznik kondenzátu a dehtu může vést k zanášení krbu a kouřovodu karbonem. Doporučujeme proto štípané dřevo uskladnit po dobu 2 - 3 let ve venkovním prostředí, kde při horním zakrytí dosáhne 10 až 15 % vlhkosti. V krbové vložce Kingfire Parat poznáte čisté odhořívání podle toho, že je šamot světle zbarvený. Pouze při používání suchého paliva se dosáhne nejvyššího výhřevu šetrnému k životnímu prostředí.

UNIVERZÁLNÍ A RYCHLÉ ŘEŠENÍ

Výrobce Schiedel navrhl krbovou vložku s komínem v jednom tak, aby si každý majitel domu mohl dopřát rychlou cestu k vytápění přírodními palivy.

V provedení Schiedel Parat se standardně dodávají komínové systémy typu Uni*** Plus, Absolut nebo Avant Primo. Schiedel Parat eliminuje vznik montážních chyb při sestavování komínových systémů na místě. Snadná a rychlá instalace celé otopné soustavy se ale také zásadním způsobem promítá do celkových pořizovacích nákladů. Kingfire Parat tak představuje low-costovou alternativu k individuálně vestavěným krbovým vložkám.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů