Pátek, 19. dubna 2024

Vysoká hra o ložiska plynu u Kypru

Vysoká hra o ložiska  plynu u Kypru

"Pokud nebudou mírová jednání o Kypru úspěšná a pokud EU předá rotující předsednictví jižnímu Kypru, nastane mezi Tureckem a EU skutečná krize, protože Turecko vztahy s Unií zmrazí. Jde o rozhodnutí vlády," citoval deník Zaman náměstka tureckého premiéra Besira Atalaye, který navštívil severní část Kypru okupovanou Tureckem.

Kypr by se měl do čela EU postavit ve druhé polovině roku 2012. Turecko již oznámilo, že nebude udržovat vztahy s Unií, pokud Kyperská republika přijme předsednictví v Radě EU, aniž by byla vyřešena otázka rozděleného kyperského ostrova. Kyperská republika vznikla roku 1960 a od roku 1974 je okupována její severní část tureckým vojskem.Od roku 2004 je řádným členem EU. Turecko její existenci neuznává a naopak jako jediné na světě uznává existenci tzv. Severokyperské turecké republiky na okupované severní části ostrova. Na severu Kypru je zhruba 40.000 tureckých vojáků s příslušnou těžkou výzbrojí a desiítky tisíc dosídlenců z turecké Anatolie, ketří mění demografický obraz ostrova.

Hra o ložiska plynu

Turecko doufá, že podmínky opětovného sjednocení rozděleného Kypru budou dohodnuty již na konci tohoto roku. Na začátku roku 2012 by se tak mohlo konat referendum.

Šance na dosažení kompromisu je v poslední době nízká. Ankara totiž pohrozila vysláním válečných lodí, aby Kypru zabránila provádět těžbu ropy a zemního plynu. Jejich ložiska se nachází na kontinentálním šelfu, který si nárokuje i nelegální Severokyperská turecká republika.

Podle tureckého ministra zahraničí Ahmeta Davutoglu, řecká část Kypru údajně sabotuje vyjednávání o opětovném sjednocení ostrova tím, že v průzkumu pokračuje.

Podobně se ministr vyjádřil i během telefonického hovoru se zvláštním velvyslancem generálního tajemníka OSN pro Kypr Alexandrem Downerem. Otázku hodlá projednat i s generálním tajemníkem organizace Pan-Ki-Munem.

Davutoglu naznačil, že Nikósie by mohla vyčkat, až budou mírové rozhovory zakončeny, a poté využívat přírodní zdroje společně s kyperskými Turky.

Řekl, že pokud kyperští Řekové nebudou respektovat další hráče v regionu, situace na Kypru nebude směřovat ke sjednocení, ale k hlubšímu rozdělení.

Související článek: http://neftegaz.ru/en/news/view/93334

ZDROJ: www.euractiv.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů