Čtvrtek, 18. dubna 2024

Jančík nevýhodně pronajal pozemky pro skládku

Jančík nevýhodně pronajal pozemky pro skládku

Bývalý starosta Prahy 5 Milan Jančík (ODS) podle dnešního vydání deníku Právo nevýhodně pronajal pozemky v Motole. Firma EkoMotol CZ, která pozemky využívá od letošní zimy jako skládku stavební suti, za ně podle deníku platí pouze 100 korun ročně. Roční výdělky se přitom mohou pohybovat v řádech milionů korun.

Firma patnáctihektarový pozemek získala v roce 2004 bez výběrového řízení za 250.000 korun ročně na deset let s možnou desetiletou opcí. O dva roky později bylo nájemné dodatkem ke smlouvě sníženo na stokorunu. Dokumenty podle deníku podepisoval za městskou část Jančík.

"Za nájem sto korun ročně je to doslova zlatý důl. Odhaduji, že roční výdělky se budou pohybovat minimálně v řádu milionů korun," cituje deník poradce v oblasti nakládání s odpady Romana Němečka.

Jednatel společnosti EkoMotol CZ Jindřich Frýdl Právu řekl, že všechny smlouvy byly podepsány v souladu se zákonem. Nájemné bylo podle Frýdla sníženo proto, že firma má na pozemcích na vlastní náklady vybudovat sportoviště pro děti. Žádné sportoviště se ale na pozemku nepřipravuje.

Vyjádření bývalého starosty se deníku nepodařilo sehnat.

Současné vedení radnice hodlá smluvní vztah změnit. Záležitostí se chce zabývat organizace Transparency International, podle které by se mohlo jednat o porušení povinností při správě cizího majetku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů