Sobota, 20. dubna 2024

Výrobci zelené energie dostali od poslanců čas na jednání. Pokusí se změkčit změny v zákoně

Výrobci zelené energie dostali od poslanců čas na jednání. Pokusí se změkčit změny v zákoně

Asociace obnovitelných zdrojů mají další tři týdny na to, aby se pokusily o změny v zákoně o podporovaných zdrojích energie, který předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Mělo se o něm původně hlasovat již tento týden, sněmovna nicméně v pátek na žádost Milana Urbana (ČSSD) odložila třetí čtení zákona až na říjnovou schůzi.

Posunutí hlasování o zákonu tak asociacím přijde více než vhod. Hospodářský výbor, jehož stanovisko bude mít pravděpodobně největší vliv, na jejich námitky totiž nebere prakticky žádný zřetel. Spíše naopak, podle právního zástupce asociací obnovitelných zdrojů Pavla Douchy z advokátní kanceláře Šikola výbor ještě "utahuje šrouby".

Zákon vzbudil vlnu kritiky již letos v srpnu, podle jeho oponentů povede k zásadnímu zpomalení až zastavení rozvoje obnovitelných zdrojů v Česku, znejišťuje podnikání v oboru a nahrává velkým společnostem. Poprvé to také vedlo k tomu, že se v Česku spojily dříve rozhádané asociace všech typů obnovitelných zdrojů, aby proti zákonu bojovaly.

Hospodářský výbor vyšel asociacím vstříc jediným krokem - přidal pozměňovací návrh na podporu biometanu, jehož výrobce by měl nyní při jeho vtlačení do sítě zemního plynu dostávat bonus. Naopak nepodpořil provozní podporu tepla z obnovitelných zdrojů. Podle zpravodaje výboru Milana Urbana hlavně kvůli zásadnímu nesouhlasu ze strany MPO, které podle mluvčího Jiřího Sochora upřednostňuje podporu tepla formou investic.

"Když ale snížíme množství vyrobené elektřiny z biomasy a namísto toho ji spálíme při výrobě tepla, ušetříme jen na podporách 1,5 až dvě miliardy ročně," diví se ministerstvu předseda CZ Biom Jan Habart.

Další dva výbory, které se zákonem zabývaly, vyšly asociacím vstříc o něco víc. Jejich slovo nemá již ale takovou váhu. Zemědělský výbor vznesl pozměňovací návrh právě na podporu tepla, výbor pro životní prostředí pak akceptoval většinu námitek asociací obnovitelných zdrojů.

Ani představitelé hospodářského výboru nicméně nevylučují možnost dohody. Urban připouští další diskusi právě v otázce podpory tepla, ministerstvo průmyslu a obchodu bylo podle něj příliš přísné i při nepřiznání podpory ostrovním systémům. Ty elektřinu z fotovoltaických elektráren nedodávají do sítě a kryjí s ní jen vlastní spotřebu.

Změnu připouští také v otázce nastavení minimální účinnosti při spalování biomasy. Ta při spoluspalování někdy nedosahuje ani 30 procent, podle Urbana by však minimální účinnost neměla klesnout pod 50 procent.

Zástupci asociací budou hledat podporu o něco hůře v dalších bodech zákona. Podle Douchy jim vadí například nutnost autorizace výstavby nového zdroje ze strany MPO a následné schválení Národním akčním plánem před jeho zapojením. "Oboje by mělo proběhnout před výstavbou. Takhle se může stát, že investor postaví nový zdroj a poté mu ho pro překročení celorepublikového limitu nepřipojí. Pro podnikatele je to investiční nejistota," říká Doucha.

Limity by se podle Douchy neměly vůbec týkat také instalací nejmenších solárních elektráren s výkonem pod 10 kW. Asociacím se nelíbí ani nový způsob výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů nebo další snižování výkupní ceny ze slunečních elektráren.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů